1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. TUKES

Tukes testasi 32 tuotetta halpaverkkokaupoista: Lähes kaikki lelut, sähkötarvikkeet, korut ja lastentarvikkeet olivat vaarallisia

Tukes tilasi näytteitä erityisesti suomalaisten suosiossa olevilta, suurilta verkkokauppa-alustoilta.

Vaarallisia latureita esillä Tullin ja Tukesin verkkokaupan halpatuotteiden turvallisuudesta kertovassa tiedotustilaisuudessa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on tehnyt testin, joka paljasti useiden ulkomaisten halpaverkkokauppojen tuotteet vaarallisiksi.

Tukes testasi (siirryt toiseen palveluun) kaikkiaan 32 verkkokaupoista ostamaansa lelua, lastentarviketta, korua ja sähkölaitetta. Tukes tilasi näytteitä erityisesti suomalaisten suosiossa olevilta, suurilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay.

Testissä kävi ilmi, että vain yksi tuotteista täytti eurooppalaiset vaatimukset. Jos tuotteet olisivat myynnissä Suomessa, velvoitettaisiin kaupat keräämään ne pois kuluttajilta.

Tukes kertoo, että esimerkiksi sen kaikki testeihin valitsemat, yhteensä 17 lastentarviketta todettiin vaarallisiksi. Turvallisuuspuutteita virasto kuvailee räikeiksi.

– Joukosta löytyi esimerkiksi 170-senttiseksi venyvä tuttiketju, kun tuttiketjun sallittu maksimipituus on Euroopassa 22 senttiä. Liian pitkä tuttiketju on vauvalle hirttosilmukka. Huolestuttavia olivat myös vedessä turpoavat lelut, jotka voi sekoittaa ulkonäkönsä vuoksi irtokarkkeihin. Jos lapsi esimerkiksi pureskelee tällaista lelua ja osa lelusta päätyy lapsen elimistöön, pahin seuraus voi olla kuolettava suolitukos, Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi kertoo tiedotteessa.

Tukes testasi myös kuusi alle viiden euron hintaista usb-laturia, joista viisi todettiin testeissä vaarallisiksi. Tuotteissa oli sekä tulipalon että sähköiskun vaara.

– Joukossa oli laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa, kertoo Tukesin ylitarkastaja Kimmo Hakala tiedotteessa.

Jos tekee ostoksia EU:n ulkopuolelta, on itse vastuussa turvallisuudesta

Tukesin testit ovat osa tänään alkanutta Omalla vastuulla -viranomaiskampanjaa. Kampanjassa valistetaan kuluttajia vaarallisista verkko-ostoksista sekä siitä, että he ovat itse vastuussa tuotteiden turvallisuudesta, jos ostokset tehdään EU:n ulkopuolelta.

Tukes toivoo, että kaukomailta ostoksia tekevät suomalaiset perehtyvät ostamiensa tuotteiden turvallisuusvaatimuksiin ja tekevät ostopäätöksiä riskit tunnistaen.

Viranomaisten tiedossa on tapauksia, joissa kaukomailta ostettu laturi on sytyttänyt tulipalon, ravintolisä on sisältänyt muuntohuumeita tai kosmetiikka aiheuttanut vakavia allergisia reaktioita. Kuluttajat ovat myös ostaneet kemikaaleja, joiden myynti ja käyttö on EU:ssa kielletty.