Nuori graafikko sai viikossa oman alansa töitä – Kemin Kohtaamossa autetaan nuoria saamaan arjesta kiinni

Kemin Kohtaamo on paikka, jossa nuoret voivat hakea apua arjen ongelmiin, esimerkiksi työ- tai opiskelupaikan hakemiseen.

syrjäytyminen
Kemin Kohtaamo Sauvotalossa
Kemin Kohtaamo toimii Sauvotalon viidennessä kerroksessa.Jutta Huovinen / Yle

Kemiin on avattu paikka omaa paikkaansa etsiville nuorille. EU-rahoitteisesta Kohtaamosta alle 30-vuotiaat kemiläiset saavat maksutonta tukea opiskelu- tai työpaikan hakemiseen.

Päätavoitteena on, että toiminta on joustavaa ja selkeää.

Parikymppinen kemiläinen graafikko Lauri Vähä onnistui löytämään oman alansa töitä Kohtaamon kautta noin viikossa. Hän kokee, että byrokratian voivat hoitaa ihmiset, jotka sen osaavat.

– Asiat hoituvat yksinkertaisesti ja täällä onnistutaan työllistämään nuoria mahdollisimman nopeasti. Itse sain työn viikossa eli positiivistahan tämä vain on, Vähä toteaa.

Byrokratia pelottaa nuoria

Heinäkuussa toimintansa aloittanut Kohtaamo on tervetullut lisä nuorten palveluiden selkeyttämiseen. Monilla nuorten hyvinvointia ja syrjäytymistä kuvaavilla indikaattoreilla mitattuna Kemi sijoittuu Lapin kuntien vertailussa heikoimmin.

Projektin suunnitteluvaiheessa nuoret saivat esittää mielipiteensä heille suunnatuista palveluista. Byrokratia pelottaa nuoria ja sen kanssa painimiseen kaivataan apua.

Palveluohjaaja Tanja Metsävainio Kemin Kohtaamossa
Palveluohjaajana Kohtaamossa toimiva Tanja Metsävainio toivoo, että nuoret uskaltavat tulla juttelemaan pienienkin arjen murheiden kanssa.Jutta Huovinen / Yle

Kohtaamon projektipäällikkö Maria Viinikka arvioi, että nuorille järjestelmä näyttäytyy sekavana ja monimutkaisena.

– Voi olla, että on monenlaisia toimijoita ja hankkeita eikä nuori tiedä, mihin hänen täytyy mennä, Viinikka kertoo.

Kemissä alle 30-vuotiaiden nuorten työttömien työnhakijoiden, sairauspäivärahalla tai kuntoutustuella olevien lukumäärät ovat suhteutettuna asukaslukuun valtakunnallista keskiarvoa korkeammat.

Pienenkin ongelman kanssa saa tulla

Palveluohjaajana Kohtaamossa toimiva Tanja Metsävainio toivoo, että nuoret uskaltaisivat tulla käymään aivan mitättömiltäkin tuntuvien asioiden kanssa.

– Ihan kaikki kemiläiset nuoret ovat tervetulleita tänne, laidasta laitaan, Metsävainio sanoo.

Kohtaamossa voi tavata Kelan ja sosiaalitoimiston työntekijöitä sekä palveluohjaajia, jotka auttavat esimerkiksi työnhaussa. Yhteistyö pyritään hiomaan saumattomaksi niin, että nuoren ei tarvitse käydä monessa paikassa tai roikkua puhelimessa. Kaikkien alojen asiantuntijoita Kohtaamosta ei löydy paikan päältä, mutta oikea taho tai henkilö etsitään vastaamaan nuorten kysymyksiin.

– Kun nuori kävelee tuosta ovesta sisään, niin on vain oikeita kysymyksiä, Metsävainio toteaa.