Hyppää sisältöön

Turvapaikkahakemuksen voi uusia loputtomasti – ministeriö selvittää mahdollisuutta muuttaa käytäntöä

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikkahakemuksista noin puolet on tällä hetkellä uusintahakemuksia.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Kokemäen vastaanottokeskuksessa on odottava, ehkä jopa pitkäveteinen tunnelma. Pienet lapset leikkivät, kun äidit valmistavat perheilleen ruokaa.

Suuri osa turvapaikanhakijoista on asunut Kokemäellä jo kolme vuotta. Moni on uusinut turvapaikkahakemuksensa saatuaan kielteisen päätöksen.

Pihlajalinnan Kokemäen vastaanottokeskuksen johtajan Anne Lehtonen-Vinqvistin mukaan odottaminen näkyy hermostuneisuutena.

– Tämä vuosi on ollut hankala siinä mielessä, että ihmiset ovat väsyneitä päätösten odotteluun. Toisaalta he ovat tutustuneet toisiinsa, ja toiminta täällä on erittäin yhteisöllistä.

Lähes puolet uusintahakemuksia

Turvapaikkahakemuksista noin puolet on tällä hetkellä uusintahakemuksia (siirryt toiseen palveluun). Tämä näkyy vastaanottokeskuksissa siinä, että siellä asuu edelleen paljon heitä, jotka saapuivat Suomeen turvapaikanhakijoina kolme vuotta sitten.

Maahanmuuttovirastoon on vuoden alusta saakka tullut noin 2 700 turvapaikkahakemusta. Näistä uusia hakemuksia on 1 460 ja uusintahakemuksia noin 1 280. Uusintahakemuksen ovat jättäneet ne, jotka ovat jo aikaisemmin hakeneet turvapaikkaa Suomesta.

– Uusien henkilöiden tulo maahan on suhteellisen vähäistä, kuten viime vuonnakin, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Maahanmuuttovirastossa seurataan koko ajan, miten sekä tulijoiden että hakemusten määrä kehittyy.

– Tässä vaiheessa arvioimme, että uusia hakemuksia tulee tänä vuonna noin 2 500 ja uusintahakemuksia noin 2 000, sanoo Nuutinen.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Sisäministeriö selvittää hakemuskäytäntöä

Maahanmuuttovirasto ennakoi, että vastaanottokeskusten paikkamäärä laskee maltillisesti ensi vuoden aikana muun muassa uusintahakemusten vuoksi.

Sisäministeriö käynnisti heinäkuussa lakihankkeen (siirryt toiseen palveluun), jossa selvitetään mahdollisuuksia muuttaa uusintahakemuksien käsittelyä. Tällä hetkellä hakija voi jättää turvapaikkahakemuksen loputtomia kertoja, koska laki ei rajoita hakemusten määrää.

Aikuisten ja perheiden vastaanottokeskuksia on nyt 43, ja niiden käyttöaste on reilut 90 prosenttia. Vastaanottokapasiteettia on sopeutettu kysynnän mukaan.

– Sopeutusta on tehty melkoisesti. Vuoden 2016 alussa meillä oli yli 30 000 petipaikkaa, nyt meillä on noin 8 000 petipaikkaa, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

"Arki on tasoittunut"

Vastaanottokeskusten tasapainosta kertoo se, että esimerkiksi kahdessa Varsinais-Suomen vastaanottokeskuksessa käyttöaste on lähemmäs sata prosenttia.

– Olemme luottavaisin mielin, että muutama vuosi mennään rauhallisemmin, sanoo SPR:n Turun vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Heimo Nurmi.

Turvapaikanhakijoita on nyt noin 11 300. Heistä 7 300 asuu vastaanottokeskuksissa ja 3 900 yksityismajoituksessa.

Vastaanottokeskusten arki on normalisoitunut vuoden 2015 jälkeen, jolloin Suomeen saapui ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, noin 32 000.

– Arki on tasoittunut ja rauhoittunut. Se sujuu nyt tasaisemmin, sanoo SPR:n Halikon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Marita Nikander.

Lue lisää: