Suuren valepoliisijutun käsittely alkoi yllätyksellä: kolme päätekijöistä muutti mielensä ja perui tunnustuksensa

Tekijät tyhjensivät vanhusten tilejä yhteensä yli 800 000 euron edestä. Uhrien joukossa on muun muassa 79-vuotias leskimies, joka menetti huijareille kaikki rahansa.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Ison valepoliisivyyhdin käsittely alkoi tänään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa. Syytettyinä on viisi päätekijää ja yhteensä 41 muuta epäiltyä.

Syytteen mukaan päätekijät esiintyivät puhelimessa poliiseina ja huijasivat ihmisiltä pankkitunnuksia ja veivät heidän rahansa. Heitä epäillään yli 120 rikoksesta. Rikoksilla iäkkäiltä ihmisiltä vietiin yhteensä yli 800 000 euroa.

Syyttäjän mukaan epäillyt kertoivat esitutkinnassa poliisille etsineensä puhelinluettelosta vanhalta kuulostavia etunimiä. Näin he valikoivat iäkkäitä uhreja.

Pahimmassa tapauksessa uhri saattoi menettää huijauksessa kaikki rahansa. Näin kävi esimerkiksi yhdelle 79-vuotiaalle leskimiehelle. Eräältä iäkkäältä pariskunnalta huijarit veivät yli 60 000 euroa.

Juttua käsitellään virkavallan anastuksena, petoksena, törkeänä petoksena, maksuvälinepetoksena, rahanpesuna ja törkeänä rahanpesuna.

Viidestä päätekijästä yksi on etsintäkuulutettu. Monia syytekohtia ei voida käsitellä maanantaina sen vuoksi, että yksi päätekijöistä on karkuteillä. Loput neljä ovat oikeudessa. Heistä yksi on tunnustanut osallisuutensa.

Myös loput kolme päätekijää tunnustivat osallisuutensa poliisin esitutkinnassa. Käräjäoikeudessa he kuitenkin muuttivat mielensä ja kiistivät rikokset.

Yksi tunnustuksensa peruneista oli vangittuna ollessaan nälkälakossa. Puolustuksen mukaan hän oli tunnustuksen antaessaan heikkokuntoinen ja on sen vuoksi pyörtänyt nyt päätöksensä.

Oikeudessa myös 41 rahanpesusta syytettyä

Valepoliisien lisäksi oikeudessa on syytettynä rahanpesusta 41 muuta epäiltyä. Heidän joukossaan on päätekijän lisäksi yksi toinenkin, jota ei ole tavoitettu. Myös hänet on etsintäkuulutettu.

Osa tekijöistä on ollut vangittuna aiempien rikosten vuoksi. Nyt oikeudessa käsiteltävät rikokset on tehty vuonna 2017–2018.

Kaksi päätekijöistä on kotoisin Pohjois-Savosta. Kiinni jäädessään heidän osoitteensa olivat Uudellamaalla.

Kaksikko otettiin kiinni maaliskuussa Itä-Suomen poliisin, Keskusrikospoliisin ja Ruotsin viranomaisten yhteisoperaatiossa. Toinen epäillyistä otettiin kiinni Tukholmasta ja toinen ruotsinlaivalta.

Vyyhdin käsittelyyn Pohjois-Savon käräjäoikeudessa on varattu kymmenen päivää.

Juttua on täydennetty 9.50: Lisätty tieto siitä, että yksi rikoksen päätekijöistä on edelleen karkuteillä.

10.22: Lisätty tieto siitä, että kolme epäillyistä päätekijöistä on pyörtänyt esitutkinnassa tekemänsä tunnustukset.