Kesä jätti kuivat järvet, kaivot ja kasvimaat – lähetä kuva tai kerro, millaisia ovat hellekesän jäljet

Ahti Haaviston mökille kuskattiin autolla vettä, että päästiin saunaan. Kuortaneenjärvessä näkyy vesijättömaata kymmeniä metrejä. Kerro kuvin tai sanoin, miten ja missä kuivuus näkyy.

kuivuus
Kuortaneenjärvi on ennätyksellisen alhaalla.
Kuortaneenjärven Kirkkorannassa on näkyvissä metrikaupalla vesijättömaata.Antti Kettumäki / Yle

Pietarsaarelaisen Ahti Haaviston kotitalo on Evijärvellä, Kivijärven rannalla. Sitä käytetään kesämökkinä. Tänä kesänä mökkeily on ollut tavallista haastavampaa, sillä mökkikaivo on kuivunut.

– Ei siellä ole tippaakaan vettä, Haavisto sanoo.

Sorsastusreissulle mökille kahvivesi otettiin kaupungista mukaan.

– Saunavettä pojat haki toisaalta. Autolla tuotiin sen verran, että saatiin sauna lämmitettyä.

Haavisto muistaa kuivia kesiä olleen ennenkin, mutta silloin lähistön lähteistä saatiin haettua vettä, jolla pärjättiin. Nyt vesivaroja ei ole enää samalla tavalla.

– Kaikki suot kylän ympärillä on kaivettu ja pantu turpeelle. Se vaikuttaa. Ennen vesivarat oli lähempänä maanpintaa. Nyt pelivara on poissa, Haavisto miettii.

"On paha uida, jos ei ole vettä"

Kuortaneenjärven rannalla on näkyvissä jopa parikymmentä metriä vesijättömaata. Vesi on alempana kuin aikoihin.

– Tämä on hyvin poikkeuksellista, sanoo reilut 10 vuotta rannalla asunut Juha Ojaharju.

Ojaharju on Suomen vapaa-ajankalastajat ry:n kalatalousasiantuntija. Hän on huolissaan, ei niinkään ehkä Kuortaneenjärven, mutta sen sivujokien kalastosta.

Järvessä elintilaa on kaloilla jonkin verran vähemmän kuin normaalisti, mutta ongelmia siitä ei Ojaharjun arvion mukaan aiheudu. Joissa ja puroissa vesitilanne on kuitenkin paha, vaikka vedet ovatkin viileämpiä kuin kuumimmilla kesän helteillä.

– Jos suvannosta tai kuopasta vesi loppuu, ei sieltä pääse enää mihinkään. On paha uida, jos ei ole vettä, Ojaharju sanoo.

Matalalla olevan Pajuluoman pohjasta paljastuneeseen kiveen on maalattu surullinen hymiö. Kuva 25.8.2018
Seinäjoen Pajuluoman pohja näkyy. Pohjasta kurkkiva kivi on saanut surullisen naaman koristuksekseen.Hanne Leiwo/Yle

Kuivuusennätyksiä kolkutellaan

Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen tietää, että kuiva kesä on jättänyt monenlaisia jälkiä.

Vehviläisen mukaan etenkin mökkikaivojen kuivuminen alkoi jo alkukesästä, maanviljelyssä itämisaikaan osunut sateettomuus aiheutti satomenetyksiä ja vesistöjen pintojen lasku on aiheuttanut sen, että paikka paikoin veneitä ei ole enää saatu vesille.

– Monet järvet ovat matalalla ja rannan tyypistä riippuen on vesijättöä näkyvillä. Jos on mutaranta, hajukin voi tulla jo vastaan, Vehviläinen listaa.

Vehviläisen mukaan viime vuosien kuivuusennätyksiä ei vielä ole ylitetty, mutta kolkutellaan. Etenkin ellei syksyllä saada sateita kunnolla ja talvikin tulee aikaisin.

– Kymmenisen vuotta sitten oli kuiva syksy ja talvi tuli aikaisin. Huonoin tilanne oli silloin talvella, kun kaivot esimerkiksi karjatiloilla olivat tyhjiä ja järvistä loppui happi, kun niihin ei tullut uutta vettä, Vehviläinen sanoo.

Tänä vuonna silmiinpistävää on ollut kuitenkin ilmiöiden vastakkaisuus.

– Viime syksynä vettä riitti ja talvi oli sateinen. Kesä oli kuitenkin pitkä ja sateita vähän. Loppusyksyn kuivuus kulminoi tilanteen – jos ei tule vettä, se pahenee.

Lähetä kuva tai tarina

Kerro meille, millaisia jälkiä kesän kuivuus on jättänyt teidän puutarhaanne, pihalle, pelloille tai rantaan. Pääseekö saareen jo kävellen tai kuivuivatko marjapensaat?

Lähetä kuva oheisen linkin kautta tai sähköpostitse. Jos haluat kertoa tarinan kuvasi takaa, laita sähköpostia osoitteseen hanne.leiwo@yle.fi. Twitterissä kuvia voi jakaa tunnisteella #ylekuivuus.

Ennen kuvan lähettämistä, lue Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.