Enontekiöläiset odottavat yhä omaa poliisia, vaikka ministeri ei sitä lupaa: "Kiertävällä poliisilla ei ole mitään virkaa"

Enontekiöläisten mielestä ei ole tarpeeksi, että poliisipartiot vain käyvät kunnan alueella, vaikkakin yhä useammin. He haluavat oman poliisin.

poliisi
Johan Antti Syväjärvi
Enontekiöläinen Johan Antti Syväjärvi ei ole tyytyväinen kotipaikkakuntansa poliisitilanteeseen.Ritva Torikka / Yle

Sisäministeri Kai Mykkänen vieraili perjantaina Enontekiöllä ja vahvisti, että Enontekiön kunta ei saa omaa poliisipartiota. Ministeri kuitenkin lupasi, että poliisitoimintaan äskettäin myönnetyn 3,3 miljoonan euron lisärahan myötä poliisi tulee näkymään Enontekiöllä nykyistä useammin, vaikka yhteen paikkaan sidottuja poliiseja ei enää tule.

– Toiminnan järjestämistapa on vielä auki, mutta poliisin pitää näkyä Enontekiöllä. Siellä pitää olla myös sellaisia poliisipartioita, jotka huolehtivat nimenomaan Enontekiön asioista ja joista enontekiöläiset tietävät, että he ovat heidän poliisejaan, sanoo Mykkänen.

Sisäministeri Kai Mykkänen (oik.) vieraili Enontekiöllä 7.9.2018. Kuvassa myös Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen (kesk.) sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen (vas.).
Sisäministeri Kai Mykkänen (oik.) vieraili Enontekiöllä 7.9.2018. Kuvassa keskellä Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen ja vasemmalla kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen.Ritva Torikka / Yle

"Oma poliisi ennaltaehkäisee rikollisuutta"

Vaikka enontekiöläisille ei luvattu vieläkään omaa poliisipartiota, on kuntalaisilla yhä vahva usko oman poliisin saamiseen.

Enontekiön kunnan hallintojohtajan Leni Karisaaren mielestä kunta on useiden erityispiirteidensä, muun muassa erämaidensa sekä matkailu-, luontais- ja poroelinkeinojensa vuoksi niin poikkeuksellinen, että se ansaitsee ja tarvitsee oman poliisinsa. Karisaaren mukaan myös raja- ja rekkaliikenne sekä kasvavat matkailijamäärät puoltavat asiaa.

– Ihmiset kaipaavat omaa lähipoliisia, jonka he tuntisivat. Se myös osaltaan ennaltaehkäisee rikollisuutta, pohtii Karisaari.

Tiina Vuontisjärvi ja Leni Karisaari
Hettalainen yrittäjä Tiina Vuontisjärvi ja Enontekiön kunnan hallintojohtaja Leni Karisaari odottavat mielenkiinnolla, miten Enontekiön poliisiasia etenee.Ritva Torikka / Yle

Enontekiön Hetan kylän yrittäjä Tiina Vuontisjärvi on samaa mieltä Karisaaren kanssa.

– Me kaipaamme täällä turvallisuutta ja sen vuoksi olisi todella tärkeää, että poliisi näkyisi kyläkuvassa.

"Poliisin pitää olla täällä paikan päällä"

Tällä hetkellä poliisilla menee tarvittaessa yli tunti päästä Enontekiölle. Lapin poliisilaitos hoitaa Enontekiön asioita Kittilän, Kolarin ja Muonion poliisivoimin.

Enontekiöläisen poronhoitajan Johan Antti Syväjärven mielestä pitkän matkan takaa tulevasta poliisista ei ole hyötyä.

– Poliisi ei ehdi reagoimaan, jos jotain tapahtuu. Kyllä Enontekiöllä, Hetassa ja Käsivarressa tarvitaan poliisia, sen tulee olla täällä paikan päällä. Kaukaa tulevalla poliisilla ei ole mitään virkaa, tokaisee Syväjärvi.

Johan Antti Syväjärven mielestä paras poliisi Enontekiölle olisikin sellainen, joka tuntisi alueen ihmiset ja poronhoidon. Siksi hän kannustaakin paikallisia hakeutumaan poliisikouluun.

– Kun vain on terve, järki päässä ja puolueeton, niin ei muuta kuin poliisikouluun vain, Syväjärvi ehdottaa pilke silmäkulmassa.

Kunta on varannut 100 000 euroa turvallisuuteen

Ennen kuin Enontekiön viimeinenkin poliisi jäi eläkkeelle helmikuun lopussa, oli jo tiedossa, että säästösyiden vuoksi jatkajaa ei palkata. Kunnassa alettiin hyvissä ajoin suunnitella tapoja turvallisuuden takaamiseksi tulevaisuudessa. Enontekiön kunta on varmuuden vuoksi budjetoinut 100 000 euroa turvallisuuteen.

– Mikäli Enontekiölle ei saada poliisia, tekee kunnanhallitus esityksen siitä, millä tavalla kunta lähtee edistämään turvallisuutta. Kuten ministerillekin sanoin, niin toivon, että sitä rahaa ei tarvitse käyttää, kertoo Enontekiön kunnanvaltuuston puheenjohtaja Seppo Alatörmänen.