Iso kokaiiniliiga jäi kiinni Tampereella, peräti 17 epäiltyä – "Taistelu on hävitty, mutta sotaa ei"

Poliisi tutki keväästä saakka liigan toimintaa.

poliisitutkinta
Kokaiiniviivoja
Kuvituskuva.David Lee / AOP

Poliisi on paljastanut ison kokaiiniliigan, joka on myynyt huumeita Pirkanmaalle ja muualle Suomeen.

Asiakokonaisuudessa on Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan seitsemäntoista epäiltyä, jotka kaikki ovat olleet joitakin aikoja poliisin kiinniottamina ja suurin osa myös tutkintavankeudessa.

Poliisi on tutkinut keväästä saakka liigan toimintaa. Tutkinnanjohtaja rikosylikomisario Jari Kinnunen ei paljasta, miten poliisi pääsi liigan jäljille.

– Tuli riittävästi tietoa, että saimme tämän vyörytyksen liikkeelle. Taistelu on hävitty huumeissa, mutta sotaa ei. Pitää yksi taistelu kerrallaan mennä, Kinnunen sanoo.

Epäillyt suomalaisia

Kaikki epäillyt ovat Kinnusen mukaan suomalaisia. Poliisilla on käsitys, mistä liiga tuo huumeet, mutta sitä ei kerrota julkisuuteen tässä vaiheessa.

Organisaation epäillään levittäneen kokaiinia lähes puoli kiloa, 1,5 kiloa marihuanaa sekä subutex-tabletteja. Kokaiinin käyttöannos on keskimäärin 0,1 grammaa, joten käyttöannoksia on levitetty lähes 5 000 kappaletta.

Rikoshyötyä liigan epäillään saaneen yli 70 000 euroa.

– Amfetamiinin ja kokaiinin käyttö on kasvanut räjähdyksenomaisesti Tampereella. Huumeiden myyjät myyvät marihuanan lisäksi kokaiinia, Kinnunen sanoo.

Liiga on myynyt poliisin mukaan huumeita myös Pirkanmaan ulkopuolelle.

Kinnunen on huolissaan nuorten syrjäytymisestä, mikä lisää huumeiden käyttöä. Kiinni jäänyt liiga on Kinnusen mukaan vain jäävuoren huippu.

– Muidenkin kuin poliisin pitäisi reagoida huumetilanteeseen, hän vaatii.

Viittä henkilöä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta ja kahtatoista perusmuotoisesta huumausainerikoksesta. Esitutkinnassa on paljastunut lukuisia muitakin rikoksia, kuten törkeä ampuma-aserikos, ampuma-aserikos, useita huumaantuneena ajamisia, räjähderikos, kätkemisrikoksia ja laiton uhkaus.

Juttu eteni maanantaina syyttäjälle.

Poliisin kenttävalvonnassa on takavarikoitu 31,2 grammaa kokaiinia ja amfetamiinia vajaat 300 grammaa.