Hyppää sisältöön

Tukesin halpaverkkokauppatestin tuotteisiin kuului huulipuna, joka ei lähtenyt vedellä eikä saippualla – "Oli mitä luvattiin eli long-lasting"

Suomalaisilla on harhainen käsitys, että kaukomaista itse tilattuja ostoksia valvoisi joku viranomainen, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston johtaja.

Tukes tilasi turvallisuustarkasteluun 32 tuotetta erityisesti suomalaisten suosiossa olevilta, suurilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Tukesin maanantaina julkaistun halpaverkkokauppatestin tulokset naurattaisivat, ellei kysymys olisi vakavasta asiasta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto testasi kaikkiaan 32 lelua, lastentarviketta, korua ja sähkölaitetta. (siirryt toiseen palveluun)

EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen tuotteet ovat halpoja ja siksi niin suosittuja. Moni suomalaisostaja ymmärtää, että kovin kummoista laatua ei lähes ilmaisia tuotteita tilaamalla saa. Silti niitä tilataan.

Mutta Tukesin testitulokset osoittivat, että moni halpaverkkokaupan tuote on todella vaarallinen.

Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula muistuttaa, että jos tilaa itse Kiinasta, on turha haikailla EU:n turvallisuusvaatimusten perään. Vain yksi testiin tilatuista tuotteista täytti eurooppalaiset vaatimukset.

– Suomalaisilla on harhainen käsitys, että on joku kolmas taho eli joku viranomainen, joka valvoo. Jos ostaa suoraan itse kaukomaista, siinä ei ole ketään välissä. Ja sitä ihmiset eivät ymmärrä, Kerttula sanoo.

Ylitarkastaja Anna Vuori pitää kädessään hampaiden valkaisuun myytävää settiä. Tuotteessa ei ollut englanninkielistä tuoteselostetta. Kun alkuperäinen teksti käännettiin selvisi, että tuote olikin tarkoitettu plakin poistoon. Hampaita se ei valkaissut. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori tutustui testissä kaukoidän kosmetiikkaan. Tilattua tuli muun muassa ihoa vaalentava voide, jossa ei ollut yhtään ihoa vaalentavaa ainesosaa sekä hampaidenvalkaisusetti, joka olikin valkaisun sijaan plakkia poistava valmiste.

– Ja tilattiin huulipuna, jolle tehtiin aistinvarainen testi kämmenelle. Se ei irronnut vedellä ja saippualla pestessä. Oli mitä luvattiin eli long-lasting, Vuori sanoo.

Laite, jossa oli kaikki pielessä

Tukes ei tilannut tuotteita mielivaltaisesti, vaan viraston ammattilaiset valitsivat sellaisia, joihin arvioitiin liittyvän riskejä. Lisäksi Tukes sai Facebookin kautta yli 400 vinkkiä.

– Halpaverkkokauppojen sivuilla on myös hyviä tuotteita. Tavoite on, että ihmiset osaisivat valita hyviä tuotteita, johtaja Tuiri Kerttula sanoo.

Esimerkiksi kännyköiden ja tablettien lataamisen tarkoitetuista USB-verkkovirtalatureista tilattiin sellaisia, joita tuli vastaan nettikauppojen myydyimpien listalla.

Alle euron maksaneet laitteet olivat palovaarallisia, niissä oli sähköiskun vaara ja ne rikkoutuvatkin liian helposti. Yleensä kaikki halpojen USB-latureiden ongelmat liittyvät muuntajan toimintaan.

Ylitarkastaja Kimmo Hakalan pitelemässä USB-laturissa ei lukenut valmistajaa eikä brändiä. Hakala nostaa siistin näköisen laturin Tukesin testaushistorian vaarallisimpien laitteiden joukkoon. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Ylitarkastaja Kimmo Hakala poimii joukosta 80 senttiä maksaneen laitteen, joka valittiin testiin kuvan perusteella. Laitteita tilattiin testausta varten kolme kappaletta.

– Meillä ei ole koskaan ollut Suomen markkinoilla yhtä huonoa laturia. Siinä oli oikeastaan kaikki pielessä.

Hakala antaa vinkin, että hyvä USB-laturi on noin kolme kertaa painavampi kuin huono laite. Hyvät komponentit painavat. Laitteen painoa kannattaa yrittää etsiä tuotteen verkkosivuilta.

Tukesin koko 32 tuotteen testin ainoa täysin asiallinen ostos oli sekin USB-laturi. Laite maksoi viisi euroa.

– Se oli hämmästyttävää. Se oli täysin moitteeton. Noissa verkkokaupoissa on myös hyviä tuotteita, Hakala toteaa.

Syötävän hyvännäköinen nalle, joka hajoaa suklaan näköisiksi palasiksi

Tukes tilasi testiinsä 17 erilaista lelua ja lastenhoitotarviketta. Ne kaikki todettiin vaarallisiksi. Turvallisuuspuutteita pidettiin räikeitä.

Ylitarkastaja Anja Merenkivi tutustui muun muassa tuttiketjuun, josta tulee vauvalle hirttosilmukka sekä vedessä turpoaviin leluihin, jotka lapsi voi sekoittaa karkkeihin.

Ylitarkastaja Anja Merenkivi näyttää suosittua squeeze-lelua, josta irtoaa nyppimällä pieniä osia. Sormilla suuhun pieniksi puristetut palaset turpoavat suussa ja voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran alle 3-vuotiaalle. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Tuotteiden yleisimmät puutteet liittyvät irtoaviin osiin, jotka lapsi saattaa niellä tai vetää henkeen.

Esimerkiksi tällä hetkellä suosituista Squeeze-leluista Tukes tilasi ruskean nallen, jonka lapsi saa helposti nyppimällä rikki.

– Tällainen ruskea suklaalta haiseva nalle näyttää todella herkulliselle. Se on tosi vaarallinen, kun siitä irtoaa pieniä turpoavia osia, Merenkivi sanoo.

Tukesin testi paljasti, että halpaverkkokaupasta tilatessaan ostaja ei useinkaan saa haluamaansa. Esimerkiksi Tukesin tilaamissa hopeakoruissa ei ollut hopeaa, eikä titaanikoruissakaan titaania.

Kosmetiikan tuotteista viidessä ei ollut pakkausmerkintää millään kielellä. Monessa tuotteessa merkintä oli, mutta tiedot olivat joko väärin englanniksi käännettyjä tai niitä ei saanut suomennettua ollenkaan.

Yksi tilatuista tuotteista oli tarkoitettu huulien turvottamiseen. Turvottavan vaikutuksen piti perustua inkivääriöljyyn, mutta ainesosaluettelon mukaan inkivääriöljyä ei tuotteessa ollutkaan. Turvotuksen lähde jäi Tukesilta selvittämättä, eikä myöskään kukaan ylitarkastajista turvottanut sillä kokeeksi huuliaan.

.
.