1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Seinäjoen Hiphop-festivaali työllisti poliisia ja ensihoitoa: huumeita, alkoholia ja pahoinpitelyjä

Ensiavun toiminta vaikeutui ylimääräisistä resursseista huolimatta. Poliisi ja ensihoito ovat huolissaan huumeidenkäytöstä ja järjestyshäiriöistä tapahtumaviikonloppuna.

Hiphop-festivaali järjestettiin Seinäjoella 7.-8.9.2018 Kuva: Anne Elhaimer/Yle

Poliisi oli täystyöllistetty Seinäjoella viikonvaihteessa järjestetyn Hiphop-festivaalin huumeidenkäytön vuoksi.

Pohjanmaan poliisin mukaan (siirryt toiseen palveluun) huumerikoksia paljastui 34. Niistä 30 oli huumeiden käyttörikoksia.

Poliisin takavarikkoon jäi marihuanaa, amfetamiinia, metamfetamiinia, LSD-lappuja, ekstaasia ja erilaisia huumaavia lääkkeitä. Lisäksi kaksi nuorta aikuista on poliisin mukaan joutunut sairaalahoitoon käytettyään lakkaa, joka on niin sanottu muuntohuume.

Huumausaineiden lisäksi poliisi takavarikoi erilaisia huumausaineiden käyttövälineitä, toisen vahingoittamiseen soveltuvia esineitä ja huumausaineiden myynnissä käytettyjä tarvikkeita.

Pohjanmaan poliisin mukaan tapahtuma-alueelta tai sen läheisyydestä kirjattiin lisäksi esimerkiksi lukuisia pahoinpitelyitä. Seinäjoen poliisivankilassa vietti yönsä viikonloppuna 33 henkilöä, josta poliisin arvion mukaan noin puolet oli Hiphop-festivaalin asiakkaita.

Ensiavussa ekstraväkeä ja silti ruuhkaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päivystyksessä ja ensihoitotiimissä varauduttiin Hiphop-festivaaliin ennakolta. Tapahtuma-ajaksi varattiin ylimääräisiä ambulansseja, lääkäriyksikkö ja polkupyörällä kulkevat ensihoitajat. Keskussairalassa toimintaa vahvistettiin ylimääräisillä lääkäreillä ja hoitajilla.

Sairaanhoitopiirin mukaan tapahtumaviikonloppu työllisti ylimääräisistä resursseista huolimatta ensihoitoa ja päivystystä poikkeuksellisen runsaasti.

Sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Sami Länkimäen mukaan normaalin toiminnan toteuttaminen tuotti tapahtuman aikana vaikeuksia ekstraväestä huolimatta.

Sairaanhoitopiirin mukaan erilaiset vammat ja pahoinpitelyt sekä yliannostukset ja tajunnan tason laskut työllistivät julkista terveydenhoitoa.

Resursseja järjestyksenvalvontaan ja ensiapuun

Sairaanhoitopiirin arvion mukaan Hiphop-tapahtuma eroaa selkeästi muista alueen festivaaleista. Huumausaineita ja niihin liittyviä terveydellisiä ongelmia esiintyi poikkeuksellisen paljon.

Lisäksi polkupyöräensihoitajat olivat joutuneet poistumaan paikalta, kun kokivat työturvallisuutensa uhatuksi alueella.

Sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Sami Länkimäki toivoo, että ensiaputoiminta tapahtumassa resurssoitaisiin jatkossa niin, ettei julkisen terveydenhoidon kuormitus vaaranna sen päivittäistoiminnan hoitamista. Järjestyksenvalvonnassa pitäisi huomioida myös tapahtuman lähialueet.

Kaikki huumeidenkäyttö ei tule tietoon

Pohjanmaan poliisilaitos toivoo, että nuorten vanhemmat seuraisivat lastensa menemisiä ja tekemisiä. Kaikista alle 18-vuotiaiden tekemistä rikoksista ilmoitetaan vanhemmille ja sosiaalitoimelle, mutta poliisin mukaan on selvää, että läheskään kaikki nuorten huumeidenkäyttö ei tule poliisin tietoon.

Pohjanmaan poliisi ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiedottivat viikonlopun tapahtumista tänään.