Puolukan hinnat korkeammalla kuin vuosiin – Ostajat pelkäävät marjapulaa

Kuiva kesä on verottanut puolukkametsien satoa. Marjanostaja neuvoo hakemaan marjaa ryteiköistä ja sammalikoista. "Kallioilla ei ole mitään."

marjanpoiminta
Heikki Huvila tutkii puolukkalaatikoita.
Tilanne on aivan eri kuin viime vuonna, toteaa Kärkäisen Puutarhalle puolukoita ostava Heikki Huvila. Marjat ovat kuitenkin komeita ja kypsiä.Pasi Takkunen/Yle

Puolukan ostopaikoilla ei näy tänä vuonna tuttua peräkärryrallia. Vielä viime syksynä yksittäinen myyjä saattoi tuoda Kärkäisen Puutarhan ostopisteelle jopa 600 kiloa kerrallaan, nyt päästään hätinnä puoleen.

Marjanostaja Heikki Huvilalla onkin nyt aikaa patsastella Seinäjoen Prisman parkkipaikalla.

– Tilannehan on aivan eri kuin viime vuonna, koska silloin tuli paljon. Tänä vuonnakin meidän ennuste oli, että yksi kolmannes tulee. Mutta tiukkaa tekee sekin.

Viime päivinä ennuste ei ole pitänyt senkään vertaa, sillä marjoja on kertynyt päivittäin vain viidennes viime vuoden huippupäivistä. Ostopaikalla voidaan nähdä vain unta lähes kymmenestätuhannesta kilosta.

Myös Riitan Herkussa Mustasaaressa on huomattu kuivan kesän seuraukset: Marjaa tulee sisään noin puolet vähemmän kuin ennen.

– Pulaakin voi tulla, pelkää vientipäällikkö Kåre Björkstrand.

Lähinnä hyytelömarjaa ostavat 4H:n marja-asemat sulkivat ovensa Pohjanmaalla jo viime viikolla, Keski-Pohjanmaallakin tällä viikolla. Ostomäärät jäivät 15 prosenttiin viimevuotisista, kertoo vs. aluejohtaja Tuija Saarimäki.

Kova hinta ei auta

Normaalia heikompi sato on nostanut myös puolukan hinnat korkeammalle kuin vuosiin. Perkaamattomasta puolukkakilosta maksetaan jo puolitoista euroa kilolta, mikä on lähes tuplahinta viimevuotisiin verrattuna.

Peratusta marjasta maksetaan vieläkin enemmän, 2 euroa 20 senttiä, mutta perkaamaan ryhtyy vain harva.

– Minäkin koitan opettaa, että älkää peratko, poimikaa vaan. Pääsee melkein samoille ja hermotkin säästyy, Huvila sanoo.

Hän myöntää, että hinta ei tosin auta, jos marjoja ei vain metsästä löydy.

– Puolukathan ovat tänä vuonna äärimmäisen huonoissa paikoissa. Ne ovat kosteikoissa ja sammalikoissa ja kaikenlaisessa röhniköissä. Nyt ei ole mäkipaikoilla mitään, hän sanoo ja kertoo, että osa varvikoista on palanut kuivaksi.

Seinäjokelainen Kaarina Pikkusaari on tottunut marjastaja pikkutytöstä asti. Hän tuo ostettavaksi pari sangollista marjoja, jotka ovat löytyneet oksia kääntelemällä.

Metsään tulee mentyä etupäässä kuntoilun ilosta.

– Kymmenen kilometriä kotoa, Pikkusaari kuittaa löytyneestä marjapaikasta.