Hyppää sisältöön

YK: Uudet pommitukset ajaneet kymmeniätuhansia pakoon Syyrian Idlibissä

YK varoittaa myös, että suurhyökkäyksestä Idlibiin voisi seurata vuosituhannen pahin humanitaarinen katastrofi.

Ryhmä paenneita syyrialaisia saapui lähellä Turkin rajaa sijaitsevalle leirille Idlibin maakunnassa Syyriassa 9. syyskuuta 2018. Kuva: Aaref Watad / AFP

Syyrian hallinnon ja sen liittolaisten uudet iskut ovat pakottaneet yli 30 000 ihmistä jättämään kotinsa Idlibin maakunnassa, kertoo YK. Syyrian hallinto jatkoi Venäjän ja Iranin tukemana iskuja Idlibiin viime viikolla.

YK:n humanitaarisia asioita koordinoivan toimiston OCHA:n mukaan iskut ovat kiihtyneet perjantain jälkeen, ja yli puolet kotinsa jättäneistä on siirtynyt asumaan leireihin.

– Olemme syvästi huolestuneita väkivaltaisuuksien yltymisestä ja seuraamme tilannetta tiiviisti, sanoo OCHA:n tiedottaja David Swanson.

YK varoittaa jälleen vakavasta katastrofista

YK:n humanitaaristen asioiden alipääsihteeri Mark Lowcock puolestaan varoittaa, että Idlibistä voi kehkeytyä tämän vuosituhannen pahin humanitaarinen katastrofi.

Lowcockin mukaan YK on varautunut siihen, että satojatuhansia ihmisiä joutuu lähtemään liikkeelle, jos Syyrian hallinto liittolaisineen aloittaa suunnitellun suurhyökkäyksen.

Syyrian kapinalliset on ahdistettu Pohjois-Syyriassa Idlibin maakunnan alueelle. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Idlib on viimeinen kapinallisten pääosin hallitsema maakunta Syyriassa. Kapinallisten hallussa olevalla alueella arvioidaan oleskelevan noin kolme miljoonaa ihmistä. Suuri osa heistä on paennut maakuntaan muualta Syyriasta.

Lue lisää:

Syyriaa tukevat maat pohtivat sodan jatkoa: suurhyökkäys vai tulitauko?

Venäjä jatkoi Syyrian Idlibin pommittamista – iskujen uskotaan olevan alkusoittoa suurhyökkäykselle