Brexit-sopassa kuplii: Sopimus parissa kuukaudessa, huippukokous marraskuussa?

EU:n Brexit-neuvottelijan mukaan sopimus Britannian EU-erosta voisi valmistua marraskuuhun mennessä. EU-maiden johtajat voisivat käsitellä asiaa ylimääräisessä huippukokouksessa.

Ulkomaat
Britannian Doveriin ilmestynyt katutaiteilija Banksyn seinämaalaus, jossa rakennustyöläinen poistaa yhtä tähteä EU:n lipusta.
Doverin satamakaupunkiin Britanniassa ilmestyi toukokuussa katutaiteilija Banksyn Brexit-aiheinen seinämaalaus.Facundo Arrizabalaga / EPA

Tahmeasti edenneet neuvottelut Britannian EU-erosta saattavat olla vauhdittumassa. EU:n Brexit-neuvottelijan Michel Barnierin mukaan erosopimus voi syntyä kuuden–kahdeksan viikon kuluessa, jos tavoitteet ovat realistiset.

– Kun otetaan huomioon ratifiointiin tarvittu aika, meidän on päästävä sopuun ennen marraskuun alkua. Kyllä se on mahdollista, Barnier sanoi maanantaina Sloveniassa järjestetyssä talouskonferenssissa.

Barnierin mukaan noin 80 prosenttia sopimuksesta on valmiina. Suurimpana takkuna Britannian ja EU:n välillä hiertää Irlannin rajakysymys.

Britannian pääministerin Theresa Mayn tiedottajan mukaan Britannian tavoitteena on saada aikaan sopimus lokakuussa. Hänen mukaansa neuvottelut ovat edenneet kesän aikana.

EU-johtajille ylimääräinen huippukokous marraskuussa?

Brittilehti Guardianin ja uutistoimisto Reutersin mukaan marraskuun puolivälin paikkeille oltaisiin puuhaamassa huippukokousta, jossa EU-maiden johtajat voisivat hyväksyä Brexit-sopimuksen. Guardian kertoo (siirryt toiseen palveluun), että EU-johtajat ilmoittaisivat asiasta ensi viikolla epävirallisessa huippukokouksessaan Salzburgissa.

EU:n tavoitteena on ollut saada sopimus aikaan ennen lokakuun säännöllistä huippukokousta.

Reutersin mukaan EU-virkamiehet ovat aiemmin arvioineet, että sopimuksen pitäisi olla valmis viimeistään tammikuussa, jotta Britannian ja EU-maiden parlamenteille jäisi riittävästi aikaa hyväksyä se ennen Britannian asettamaa eropäivää. Britannia on ilmoittanut eroavansa unionista 29. maaliskuuta.

Brysselin päässä takaraja on tulossa vastaan viimeistään toukokuussa, sillä EU on ilmaissut, että Britannian on lähdettävä ennen silloin järjestettäviä EU-parlamentin vaaleja.

Lue lisää:

EU-ero repii Britannian konservatiiveja – Boris Johnson vertasi pääministerin brexit-suunnitelmaa itsemurhapommittajan liiveihin

Suomi seisoo Irlannin rinnalla brexit-neuvotteluissa

Pääministeri Theresa May: En anna periksi niille, jotka vaativat uutta Brexit-äänestystä

Analyysi: Miksi Suomi ei varaudu brexitiin, vaikka Tanska päätti juuri varata siihen 100 miljoonaa euroa vuodessa?

Lähteet: Reuters, AFP