Kurkien muutto on syysaamujen upea näytelmä, johon lintuharrastajakaan ei kyllästy

Syysmuuttoon valmistautuvat kurjet kokoontuvat Söderfjärdenille Pohjanmaalle tuhansien lintujen parvina. Muuttomatka jatkuu syys-lokakuun vaihteessa.

Söderfjärdenillä on laskettu olevan nyt noin 6300 kurkea. Niiden seuraamiseen ei kyllästy, sanoo Ari Lähteenpää. Kuva: Antti Haavisto/Yle

Aamuhämärässä Söderfjärdenin meteoriittikraatterilaaksossa (siirryt toiseen palveluun) Pohjanmaalla on hiljaista. Lukuunottamatta tuhansien kurkien aamuääniä.

Söderfjärden on lintuharrastajan paratiisi. Muiden lintujen lisäksi sinne kokoontuvat syksyisin levähtämään tuhannet kurjet. Ja niiden tarkkailun paras aika on nyt.

Kurkiparvien joka-aamuinen paluumuutto läheiseltä merenlahdelta kestää muutaman tunnin.

– On hieman sumua ja tuulikin tuntuu laantuneen. Tässä on fantastinen fiilis, hehkuttaa lintuharrastaja Ari Lähteenpää kurkia katsellessaan.

Tuhatpäiset parvet tarjoavat aamu-usvassa liikkuessaan upean näytelmän.

Lähteenpää kertoo parvien liikehdinnän alkavan hämärällä ja jatkuvan yhdeksään-puoli kymmeneen aamulla.

– Tässä on sitä jotain. Kaikki illat ja aamut ovat erilaisia, ei voi sanoa, että tähän kyllästyisi.

Puintityöt ehdittiin tehdä

Viikonlopun laskentojen perusteella Söderfjärdenillä arvioidaan olevan nyt noin 6300 kurkea. Joskus kurkia on laskettu olevan jopa 8000.

Kurjet viettävät Söderfjärdenillä päivät ja siirtyvät aina yöksi läheiselle merenlahdelle. Siellä on sekä lämpimämpi että turvallisempi yöpyä kuin peltoaukealla. Pelloilta löytyy kuitenkin syötävää.

– Tänä vuonna puintitöihin päästiin aikaisin ja pellot oli puitu ennen kuin kurjet tulivat, Lähteenpää sanoo.

Lintuharrastaja Ari Lähteenpää Söderfjärdenin aamuhämärässä.

Matka jatkuu syys-lokakuun vaihteessa

Ari Lähteenpään mukaan Söderfjärdenin kurjet jatkavat muuttomatkaansa syys-lokakuun vaihteessa, kun kohdalle osuus sopiva pohjoinen kylmänpurkaus. Odotettavissa on, että tuhannet linnut lähtevät Pohjanmaalta lähes yhtä aikaa.

Lämmin ja kuiva kesä ei liene vaikuttanut kurkien sisäiseen kelloon sitä sekoittaen.

Lähteenpään mukaan Pohjanmaan kautta muuttaneiden kurkien määränpää on Euroopassa, esimerkiksi Espanjassa.

Söderfjärdenillä on pellon keskellä lintutorni ja Meteoriihi, joiden liepeillä on paras paikka kurkien katseluun aamun illoin. Kuva: Antti Haavisto/Yle