Hyppää sisältöön

Evakuointikäsky annettu yli miljoonalle – Yhdysvaltojen itärannikolla varaudutaan erittäin vaaralliseen Florence-hurrikaaniin

Kovimpaan pyöritykseen joutunevat Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltiot. Jälkimmäisessä on määrätty jo asukkaita evakuoitaviksi.

Florence-hurrikaani nähtynä kansainväliseltä avaruusasemalta. Kuva: Ricky Arnold / EPA

Yhdysvaltojen itärannikolla varaudutaan tuhoisan hurrikaanin rantautumiseen. Florence-niminen hirmumyrsky vahvistui maanantaina neljännen luokan hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla.

Tuulennopeus oli Yhdysvaltojen hurrikaanikeskuksen mukaan enimmillään 130 mailia tunnissa eli hieman yli 58 metriä sekunnissa. Hurrikaanin ennustetaan vielä voimistuvan, sillä sen reitillä vesi on lämpimimmillään lähes 30-asteista

– Florencesta näyttää tulevan voimakas ja erittäin vaarallinen hurrikaani, Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen tutkija Eric Blake toteaa.

Rantautunee Yhdysvaltoihin torstaina

Florencen keskus on vielä vajaan 2 000 kilometrin päässä Atlantilla, mutta Yhdysvaltojen rannikolla ihmisiä on jo kehotettu valmistautumaan evakuointeihin.

Etelä-Carolinan osavaltion kuvernööri ehti jo maanantaina määrätä kaikki rannikon asukkaat evakuoitavaksi tiistain keskipäivään mennessä. Kuvernööri Henry McMaster arvioi, että noin miljoona ihmistä joutuu lähtemään hurrikaanin tieltä.

Virginiassa evakuointikäsky on annettu 245 000 ihmiselle. Myös Pohjois-Carolinassa evakuoidaan rannikkoalueita, ja Marylandissa on julistettu hätätila.

Hurrikaani etenee Bermuda- ja Bahamasaarten välistä tiistain ja keskiviikon aikana. Yhdysvaltoihin sen ennustetaan rantautuvan torstaina.

Florence vaikuttaa jo Yhdysvaltain ylimpään johtoonkin. Presidentti Donald Trumpin kampanjaorganisaatiosta kerrottiin maanantaina, että presidentti on perunut perjantaiksi suunnitellun puhetilaisuutensa Mississippin osavaltiossa hurrikaanin takia.

Atlantin hurrikaanikausi on nyt kiivaimmillaan: Florencen takana kasvavat Helene ja Isaac.

Uutista on päivitetty klo 22.01, 22.16 ja 11.9. klo 5:47: Osavaltioissa on annettu evakuointimääräyksiä.