Herätys: Kuopion bussiturmassa avoimia kysymyksiä, Yhdysvallat uhkailee rikostuomioistuinta ja lännestä saapuu sateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Turmabussi Kuopion liikenteen bussivarikolla Kuopiossa.
Turmabussi Kuopion liikenteen bussivarikolla Kuopiossa 25. elokuuta.Hannu Rainamo / Lehtikuva

Monet Kuopion bussiturman avainkysymyksistä ovat edelleen auki

Onnettomuustutkintakeskus ja poliisi ovat jatkaneet Kuopion elokuisen linja-auto-onnettomuuden tutkintaa.

Monet avainkysymyksistä ovat edelleen auki, kuten se, miksi bussi ei hidastanut vauhtia tullessaan risteykseen. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaa johtavan Kai Valosen mukaan linja-auto oli hallitsemattomassa tilassa hetkeä ennen onnettomuutta.

Valtiolla valta, kunnilla vain vastuu työllisyysasioissa

Kuntien ja valtion tavoitteet työttömyyden hoidossa eivät aina ole yhteneväiset. Heidi Niemen väitöskirja tuo esiin myös kuntien sosiaalitoimen väsymisen jatkuviin työllistämiskokeiluihin, joita kunnissa toteutetaan: hyvätkään tulokset eivät välttämättä ehdi juurtua, kun ollaan jo seuraavassa kokeilussa. Kuntia harmittaa myös pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta tuleva maksuosuus. Kunnat haluaisivatkin enemmän valtaa työllisyysasioiden hoitamisessa.

Yhä useampi ei halua osallistua TE-toimiston palveluihin.
Jatkuvat työllisyyskokeilut aiheuttavat ylimääräistä kuormitusta kuntien sosiaalitoimelle.Johanna Aulén / Yle Uutisgrafiikka

Miksi 38-vuotias Iiro Arvola ei jaksanut enää elää?

Itsemurhien määrä Suomessa on vähentynyt selvästi 90-luvulta, mutta keväällä kuolleen Iiro Arvolan tarina ei ole ainoa. Häntä hoiti 40 lääkäriä, mutta silti auttaminen ei onnistunut. Hän teki itsemurhan 38-vuotiaana. Mitä tapahtui ennen sitä ja miksi?

hauta
Iiro Arvola haudattiin 19.7.2018.Sasha Silvala / Yle

Kittilän virkarikossyytteiden käsittely alkaa tänään

Lapin käräjäoikeus käsittelee Kittilän hallintosotkuihin pohjautuvia syytteitä Rovaniemellä poikkeuksellisen laajassa oikeudenkäynnissä.

Syytettynä on 28 henkilöä, joita kaikkia syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Oikeudenkäynnissä on pitkälti kyse siitä, rikottiinko Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän irtisanomisprosessissa lakia tahallaan. Syytteet ovat poikkeuksellisen kovia, sillä vähimmäisrangaistus törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä on neljä kuukautta vankeutta.

Kittilän kunnan ja Lapin maakunnan vaakunat valtuustosalin seinällä.
Kittilän kunnan ja Lapin maakunnan vaakunat valtuustosalin seinällä.Otto Ponto / Lehtikuva

Yhdysvallat uhkailee Kansainvälistä rikostuomioistuinta

Yhdysvallat uhkaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tuomareita pakotteilla, jos ICC alkaa tutkia yhdysvaltalaisia sotarikosepäilyistä. Presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton kutsui ICC:tä laittomaksi tuomioistuimeksi, joka on käytännössä kuollut Yhdysvalloille.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton pitää puhetta, lavalla myös Yhdysvaltojen lippu, etualalla yleisöä
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton puhui Federalist Society -järjestön tapahtumassa Washingtonissa 10. syyskuuta 2018.Shawn Thew / EPA

Lännestä saapuu sateita

Säärintama sateineen liikkuu tiistaina Suomen yli itään. Paikoitellen ukkostaa. Sadekuuroja tulee päivän aikana etelässä ja pohjoisessa. Illalla saapuu jo seuraava sadealue lounaasta. Runsaampia sateita liikkuu keskiviikkoyönä etelässä ja idässä.

Tiistain sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä täältä.