Yhdysvallat uhkailee Kansainvälistä rikostuomioistuinta: "ICC on meille kuollut"

Presidentti Trumpin turvallisuusneuvonantajan mukaan Yhdysvallat ei salli omien kansalaistensa tai liittolaistensa tutkimista.

Kansainvälinen rikostuomioistuin
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton pitää puhetta, lavalla myös Yhdysvaltojen lippu, etualalla yleisöä
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton puhui Federalist Society -järjestön tapahtumassa Washingtonissa 10. syyskuuta 2018.Shawn Thew / EPA

Yhdysvallat uhkaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n tuomareita pakotteilla, jos ICC alkaa tutkia yhdysvaltalaisia sotarikosepäilyistä.

Presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantaja John Bolton sanoi maanantaina, että Yhdysvallat ei katso myöskään sivusta, jos Haagissa istuva ICC alkaa tutkia Israelin tai muiden sen liittolaisten toimia.

– Yhdysvallat käyttää kaikkia tarpeellisia keinoja kansalaistensa ja liittolaistensa suojelemiseksi syytteiltä tässä laittomassa tuomioistuimessa. Emme tee ICC:n kanssa yhteistyötä, emmekä liity siihen. Annamme sen kuolla pois. Käytännössä se onkin meille jo kuollut, Bolton sanoi.

Boltonin mukaan ICC:n tuomareilta ja syyttäjiltä muun muassa estettäisiin pääsy Yhdysvaltoihin ja heidän varansa jäädytettäisiin. Sama koskisi hänen mukaansa kaikkia valtioita tai yrityksiä, jotka auttaisivat ICC:tä tutkimaan yhdysvaltalaisten toimia. Yhdysvallat ei siis ole ICC:n jäsen.

ICC:n harkinnassa sekä Afganistan että palestiinalaiset

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n pääsyyttäjä Fatou Bensouda esitti syksyllä 2017, että Afganistanissa mahdollisesti tehdyt sotarikokset on tutkittava perusteellisesti. Se voisi tarkoittaa yhdysvaltalaissotilaiden toimien tutkintaa.

Palestiinalaishallinto on puolestaan pyytänyt ICC:tä aloittamaan tutkinnan Israelin toimista. ICC aloitti jo muutama vuosi esitutkinnan, mutta varsinaista tutkintaa ei ainakaan vielä ole aloitettu.

Israelkaan ei ole ICC:n jäsen, mutta tuomioistuin voi asettaa syytteeseen sen kansalaisia, joiden epäillään syyllistyneen rikoksiin jäsenmaata vastaan. Palestiinalaishallinnosta tuli ICC:n jäsen vuonna 2015.

Presidentti Trumpin hallinto ilmoitti myös maanantaina, että palestiinalaisten edustusto Washingtonissa suljetaan. Yhdysvallat kertoi aikeistaan viime syksynä.

Lue lisää:

Joukkopako ICC:stä – Kansainvälinen rikostuomioistuin rapistuu uutuuttaan kiiltävien seiniensä sisällä 31.10.2016

Lähteet: AP, Reuters, AFP