Valkoinen talo: Pohjois-Korea ehdottaa uutta tapaamista Yhdysvalloille

Kim Jong-un on lähettänyt asiasta kirjeen presidentti Donald Trumpille.

Pohjois-Korea
Kim Jong-un ja Donald Trump tapaavat Singaporessa.
Kim Jong-un ja Donald Trump tapasivat huippukokouksessa Singaporessa kesäkuussa 2018.Kevin Lim / EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ehdottaa Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille uutta tapaamista, kertoo Valkoinen talo. Presidentin hallinnon mukaan tällaista tapaamista ollaan jo järjestämässä.

Valkoisen talon edustaja Sarah Sanders kertoo, että tapaamista ehdotettiin kirjeessä, jonka Kim lähetti Trumpille. Sandersin mukaan kirje on hyvin lämminsävyinen ja osoittaa, että Pohjois-Korea on edelleen valmis aseriisuntaan.

Sanders ei vielä vahvistanut tapaamispaikkaa tai -aikaa lehdistötilaisuudessa. Kun Sandersilta kysyttiin, järjestetäänkö tapaaminen Washingtonissa, hän totesi, että asiasta ilmoitetaan, kun siitä on lisätietoja.

Trump ja Kim tapasivat Singaporessa kesäkuussa. Historiallinen huippukokous järjestettiin kesäkuun 12. päivä Capella-hotellissa Singaporen Sentosan saarella. Turvajärjestelyt olivat masiiviset.

Pohjois-Korean ydinaseriisunta ei ole merkittävästi edennyt sen jälkeen, kun Kim tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kesällä Singaporessa. Esimerkiksi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA raportoi elokuussa, ettei todellisia merkkejä Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta ole havaittavissa.

Valkoinen talo on korostanut useita saavutuksia viime kuukausina, muun muassa Pohjois-Korea palautti Korean sodassa kuolleiden yhdysvaltalaissotilaiden jäänteitä heinäkuussa, Pohjois-Korea on pitänyt taukoa ohjus- ja ydinkokeissa ja viimeisimmässä sotilasparaatissa Pjongjangissa ei nähty mannertenvälisiä ohjuksia.

Lue myös:

Trump kehui Kimiä: "Otti rohkean askeleen kohti loistavaa tulevaisuutta"

Kimin ja Trumpin kehonkieli kertoi jännityksestä – ja Trumpin pyrkimyksestä olla dominoiva

Yhdysvallat ja Etelä-Korea lykkäävät sotaharjoitustaan

Trump antoi Kimille ison propagandavoiton saamatta vielä mitään vastineeksi – katso kirjeenvaihtajan videoanalyysi

Tutkijat: Trumpin ja Kimin tapaaminen on vain keskustelunavaus – pikavoittoja ei ole luvassa

Lähteet: AFP, Reuters, STT