Hyppää sisältöön

Euroopan parlamentti yrittää kääntää Unkarin yksinvaltaista linjaa

Europarlamentti äänestää huomenna keskiviikkona siitä, pitäisikö Unkaria vastaan aloittaa samanlainen rangaistusmenettely kuin Puolaa vastaan. Syynä on uhka EU:n perusarvoille ja oikeusvaltioperiaatteelle. Orbán puhuu tänään iltapäivällä parlamentin täysistunnossa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán Euroopan parlamentissa. Kuva: Patrick Seeger / EPA

BRYSSEL Yleisradioyhtiö muutetaan hallituksen äänitorveksi. Tuomareita pakotetaan eläkkeelle ja tilalle nimitetään hallituksen suosikkeja. Viranomaiset käännyttävät väkivalloin turvapaikanhakijoita rajalta.

Tällaisin esimerkein Euroopan parlamentin raportti kuvailee Unkarin poliittista tilannetta. Johtopäätös on, että Unkarin toiminta uhkaa rikkoa vakavasti EU:n perusarvoja vastaan.

– Mielestäni se, mitä Unkarissa tapahtuu, on hyvin surullista Unkarin kansalaisille, jotka ansaitsevat parempaa, sanoo raportin kirjoittanut Judith Sargentini. Hän edustaa europarlamentissa Hollannin vihreitä.

Parlamentti on ihmetellyt Unkarin hallituksen toimia ennenkin. Sargentinin raportilla on kuitenkin paljon enemmän painoarvoa kuin aiemmilla: jos se hyväksytään täysistunnon keskiviikkoisessa äänestyksessä, EU voi käynnistää Unkaria vastaan samanlaisen rangaistusmenettelyn kuin Puolaa vastaan viime joulukuussa.

Unkarista tulisi näin EU:n historian toinen jäsenvaltio, jota vastaan tätä niin sanottua artikla 7 -menettelyä sovelletaan.

Euroopan parlamentin jäsen Judith Sargentini. Kuva: EU

Suomalaiset kriittisiä

Tilanne on saanut Unkarin pääministerin Viktor Orbánin matkustamaan parlamentin istuntoon, jossa hän puhuu tänään tiistaina iltapäivällä.

Raportin läpimeno edellyttää kahden kolmasosan enemmistöä parlamentissa. Sargentinin mukaan asetelma on hyvin täpärä. Avainasemassa on parlamentin suurin ryhmä, keskustaoikeistolainen EPP, johon Orbánin Fidesz-puoluekin kuuluu.

Jos EPP:läiset lähtevät laajasti vastustamaan rangaistusmenettelyä tai äänestävät tyhjää, esitys todennäköisesti kaatuu. Suomen kokoomuslaiset EPP-mepit suhtautuvat Orbániin varsin kriittisesti. Kaikki kolme ovat sitä mieltä, että Fidesz pitäisi sulkea ulos ryhmästä.

Sargentinin mukaan Fideszin jäsenyys EPP:ssä on suojellut Unkaria. Samankaltaista linjaa ajava Puolan hallitus joutui rangaistusmenettelyyn oikeusvaltioperiaatteen heikentymisen takia. Puolan hallitseva Laki ja oikeus -puolue kuuluu pienempään, EU-kriittiseen ECR-ryhmään, jolla ei ole edustusta Euroopan komissiossa.

– Jos nähdään tarpeelliseksi käynnistää menettely Puolaa vastaan, ei ole mitään syytä olla käynnistämättä sitä Unkaria vastaan, paitsi puoluepolitiikka, Sargentini sanoo.

Hallitus: Raportti "täynnä valheita"

Unkarin hallitus torjuu raportin johtopäätökset.

– Sargentinin raportti on harhaanjohtava ja täynnä asiavirheitä ja valheita. Se on poliittisesti motivoitu, maahanmuuttoa kannattavien ryhmien epätoivoinen yritys käydä Unkaria vastaan, sanoi hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs Twitterissä.

Hallitus on iskenyt Sargentinin raporttia vastaan julkaisemalla oman versionsa tapahtumista. Yli satasivuinen vastine pyrkii kumoamaan löydökset kohta kohdalta.

Vastine esimerkiksi väittää, että Unkarin hallitus "edistää tasapainoista ja monimuotoista mediamarkkinaa, mikä vahvistaa moniäänisyyttä tiedotusvälineissä". Eläkkeelle pakotetuille tuomareille maksettiin korvauksia. Rajavartijoita ei ole tuomittu oikeudessa väkivaltaisuuksista, joten "laittomien siirtolaisten ja heitä tukevien kansalaisjärjestöjen" syytökset ovat perättömiä.

Jos Sargentinin raportti hyväksytään täysistunnossa, asia siirtyy jäsenmaiden harkittavaksi eli samaan vaiheeseen kuin Puolan menettely. Jäsenmaat voivat viiden kuudesosan enemmistöllä päättää todeta, että Unkari uhkaa vakavasti rikkoa unionin perusarvoja vastaan.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán osallistui europarlamentin täysistuntoon huhtikuussa 2017. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

"Tätä ei ole helppo korjata"

Se avaisi tien rangaistuksille, kuten Unkarin äänioikeuden epäämiselle ministerineuvostossa. Tämä vaihe edellyttää kuitenkin yksimielistä päätöstä, jollaista tuskin syntyisi, koska Puola ja Unkari tukevat toisiaan.

Toisin kuin Puolan tapauksessa, Sargentinin raportti ei anna Unkarin hallitukselle suosituksia, joita noudattamalla se voisi palata ruotuun.

– Tällainen ajattelu on juurtunut yhteiskuntaan vuodesta 2010. Tätä ei ole helppo korjata. Korjaaminen edellyttäisi aitoa ymmärrystä siitä, että demokratiassa voittaja ei voi päättää kaikesta, Sargentini sanoo.

Suositusten teko jää jäsenmaille, jos asia etenee niin pitkälle.

Lisää aiheesta:

.
.