Nousiaislaisten keräämä adressikaan ei saa kunnanjohtajaa pyörtämään eroaan: "En viitsi leikkiä tätä leikkiä"

Hallinto-oikeuden professori pitää poikkeuksellisena Nousiaisten kunnan johtohenkilöiden joukkoirtisanoutumista. Tapahtumien kulku juontuu viime talven vesikriisistä.

Nousiainen
Vesihana ei ole käytössä
Tavoitteena on turvata Salon vesilhuollon toimintavarmuus. Arkistokuva.Petra Ristola / Yle

Nousiaisten vesikriisin jälkipuinti on johtanut kunnan neljän korkean virkahenkilön eroon. Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ei ole kuullut vastaavasta joukkoirtisanoutumisesta. Hän kyseenalaistaa, voiko kunta toimia asianmukaisesti, jos keskeinen osa toimivasta johdosta puuttuu.

– Pelkästään luottamushenkilöiden voimin kunta ei voi toimia. Asioiden ei voi antaa velloa pitkään tällä tavalla. Puhutaan mieluummin viikoista kuin kuukausista.

Vesikriisi sai alkunsa tämän vuoden tammikuussa. 5 000 asukkaan kunnassa sadat sairastuivat vatsatautiin, kun jätevettä pääsi juomaveteen.

Vesikriisin jälkinäytökset ovat sekoittaneet Nousiaisten arjen niin rajusti, että pari viikkoa sitten erosivat kunnan rakennustarkastaja ja tekninen johtaja. Viime viikolla ilmoittivat lähdöstään ensin hallinto- ja sivistysjohtaja, sen jälkeen perjantaina kunnanjohtaja Jaana Karrimaa.

Nousiaisten kunnanjohtaja Jaana Karrimaa.
Nousiaisissa toivotaan, että entinen kunnanjohtaja Jaana Karrimaa palaisi tehtäväänsä.Kalle Mäkelä / Yle

"Valitetaan valittamisen vuoksi"

Maanantaina Jaana Karrimaa kertoi Ylelle, että edes hänen tuekseen kerättävä adressi (siirryt toiseen palveluun) ei estä hänen irtisanoutumistaan.

– Työskentely Nousiaisissa on käynyt raskaaksi ja epätyydyttäväksi, kunnanjohtaja kommentoi eroaan.

Karrimaa luettelee valtuustoaloitteita, oikaisuvaatimuksia, hallintokanteluita kuntaan, Aviin ja Elyyn asti, kunnallisvalituksia, eriäviä mielipiteitä sekä muutettuja päätösehdotuksia.

– Laskeskelin, että kunnanhallitus on käsitellyt näitä asioita puolen vuoden aikana yli 30 kertaa. Tuntuu, että nyt valitetaan vain valittamisen vuoksi. Valituksista ei edes tunnista, mitä täällä oikeasti on tapahtunut, Karrimaa avaa tuohtumustaan.

Valituksista ei edes tunnista, mitä täällä oikeasti on tapahtunut.

Jaana Karrimaa

Vieläkin virkamiehiä syytetään laiminlyönneistä, virkavirheistä ja jopa rikollisesta toiminnasta.

– Poliisille ei kuitenkaan tehdä rikosilmoitusta. Pidän sitä niin kohtuuttomana, että en viitsi leikkiä tätä leikkiä, toteaa Karrimaa..

Toive takaportista

Nousiaisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reima Rantanen vahvistaa, ettävirkahenkilöitä on syytelty ja jahdattu putkirikosta asti.

Asian käsittely kunnanhallituksessa uudestaan ja uudestaan on Rantasen mukaan tuottanut lakimiespalveluina jo yli 20 000 euron kustannukset.

– Tämä prosessi on kohtuuton. Talousarvion valmistelu siirtyy tämän takia todennäköisesti lähelle joulua.

Reima Rantanen elättelee kuitenkin vielä toivoa takaportista.

– Toivomme, että nettiadressi saa kunnanjohtajan pyörtämään päätöksensä ja jatkamaan. Vain muutama ihminen kehittelee uskomattomia agenttitarinoita. Muuten Karrimaalla on koko kunnan tuki.

Vain muutama ihminen kehittelee uskomattomia agenttitarinoita.

Reima Rantanen

Jaana Karrimaan omat lausunnot eivät Rantasen toivetta tue.

– Pitäisi olla työniloa, ja sitä ei nyt ole.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia kohta 60 vuotta täyttävällä Karrimaalla sitten on?

– Työura ei ehkä enää urkene. Kun vajaa vuosi sitten tulin Nousiaisiin, ajattelin olevani täällä eläkeikään asti. Se oli toiveeni.