Hyppää sisältöön

Välimeren ruokavalio pidentää myös iäkkäiden elinikää

Välimeren alueen perinteiseen ruokavalioon kuuluu muun muassa kasvikset, oliiviöljy ja kala.

Kalakauppias Kreikan Haniassa. Kuva: Michael Sparrow / / AOP

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio voi auttaa elämään pitempään ja terveempänä vielä yli 65-vuotiaanakin, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Nutrition -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), ja sen perusteella Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota noudattavat yli 65-vuotiaat menehtyvät kahdeksanvuotisen seurannan aikana noin neljänneksen epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden ruokavalio on epäterveellisempi.

Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Havainnot saatiin tutkimuksessa, jossa 5 000 yli 65-vuotiasta seurattiin kahdeksan vuoden ajan. Tutkijat tekivät tämän lisäksi myös toisen analyysin, jossa he tarkastelivat kuuden aiemman tutkimuksen tuloksia. Myös tässä analyysissa näkyi välimerellisen ruokavalion terveellisyys. Aineistot kattoivat 12 000 yli 65-vuotiasta.

Välimeren perinteisen ruokavalion terveellisyys ja hyödyt on todettu lukuisissa tutkimuksissa tätäkin ennen, mutta yli 65-vuotiaita koskevat tutkimustulokset ovat olleet vähäisempiä. Nykyään harvat Välimeren alueella tai muuallakaan noudattavat kyseistä ruokavaliota kaikilta osin. Tämän vuoksi tutkimuksissa usein arvioidaankin, miten lähellä perinteistä ruokavaliota henkilön ruokavalio on.

.
.