Asiantuntija neuvoo: Tarkkaile jääkaappia ja vähennä näin ruokahävikkiä

Kotitalouksien ostamasta ruuasta arviolta kuusi prosenttia päätyy roskiin.

Miten kotona voi vähentää ruokahävikkiä?
Miten kotona voi vähentää ruokahävikkiä?

Suomalaiset kotitaloudet heittävät pois syömäkelpoista ruokaa yli 20 kiloa vuodessa henkilöä kohden, ja se tarkoittaa, että kaikki tämä ruoka on tuotettu turhaan.

Kotitalouksien ostamasta ruuasta arviolta kuusi prosenttia päätyy roskiin. Juuri nyt vietetään hävikkiviikkoa.

Maa-ja kotitalousnaisten kehityspäällikkö Katja Pethman sanoi Aamu-tv:n haastattelussa, että isoimpia ruokahävikkiryhmiä ovat vihannekset, perunat ja juurekset. Myös maitotuotteista, kotiruuasta ja leivästä tulee suuri osa hävikistä.

Maa- ja kotitalousnaiset (siirryt toiseen palveluun) haastaa kuluttajia vähentämään ruokahävikkiä yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa. Järjestöllä on tällä viikolla Ruokahukka ruotuun -infotapahtumia. Kyseessä on kokonaisuudessaan laaja, kahden vuoden kampanja.

– Kutsutaan ihmisiä vähentämään ruokahävikkiä. Vaikutukset ovat tietysti moninaiset, kun tuhlataan sitä kovalla työllä ja ympäristövaikutuksilla tuotettua ruokaa, niin halutaan kiinnittää huomiota siihen, että vähennettäisiin ruokahävikkiä ja samalla kohennettaisiin ympäristön hyvinvointia, Pethman sanoo.

Pienet asiat ratkaisevat

Pethmanin mukaan ruokahävikin vähentäminen on loppujen lopuksi pienistä asioista kiinni. Jääkaappi kannattaa järjestää niin, että tietää, mitä siellä on ja pakastin niin, ettei siitä tule ruokien hautausmaa.

Avattuihin purkkeihin kannattaa kirjoittaa avauspäivämäärä. Pethmanin mukaan omia aisteja kannattaa käyttää, jos parasta ennen -päivämäärä on käsillä. Sen sijaan viimeisen käyttöpäivän jälkeen on ruoka täytyy laittaa pois.

Liian lämmin jääkaappi vilkastuttaa bakteerien toimintaa ruuassa. Pethman muistuttaa, että jääkaapin lämpotilaa kannattaa tarkkailla.

– Jääkaapin eri osissa on vähän eri lämpötiloja. Vesilasiin lämpömittari ja antaa sen olla jääkaapissa sen aikaa, että saa lämmön kohdilleen. Silloin pystyy säilyttämään elintarvikkeita oikein, mikä taas vähentää hävikkiä.

Jääkaapin lämpötilan tulisi olla korkeintaan 5 astetta. Usein jääkaapin takaosassa ja alhaalla on kylmää. Lisäksi liian täydessä jääkaapissa ilma ei kierrä kunnolla, mikä saattaa myös aiheuttaa ongelmia.

Helsingin rautatieasemalla on tänään kampanjaan liittyvä (siirryt toiseen palveluun) ruokahävikkipöytä, jolla halutaan herättää keskustelua ruokahävikistä.