Perhon kunta tekemässä poikkeuksellista hankintaa: ostaa laitteen kuntapäättäjän yritykselle – kauppa nytkähti eteenpäin

Kunnanhallitus hyväksyi hankinnan kahden täpärän äänestyksen jälkeen. Kuntaliiton mielestä toiminta on poikkeuksellista.

Perho
Sahalinjasto.
Jet-Puu Oy on perustettu vuonna 1976. Toiminta on laajentunut sahauksesta jatkojalostukseen.Kalle Niskala / Yle

Perhon kunta ostaa kunnanhallituksen puheenjohtajan sahayritykselle Jet-Puulle 145 000 euron tukinmittauslaitteen. Kauppa vaatii vielä valtuuston hyväksynnän.

Yritys maksaisi laitteen kunnalle takaisin viidessä vuodessa. Kyseessä on kunnanhallituksen puheenjohtajan Antti Hietaniemen (kesk.) perheyritys.

Hankintaprosessi sai alkunsa, kun Jet-Puun toimitusjohtaja Jukka Jokela otti yhteyttä kunnanjohtaja Lauri Laajalaan ja toivoi tukea yrityksen toiminnan kasvattamiseen.

Toimitusjohtaja perusteli hankintaa sillä, että sen avulla puun sahausta ja jatkojalostusta hoitava yritys kykenisi kasvattamaan tuotantoaan. Sillä olisi hänen mukaansa suora vaikutus yrityksen toimintaan ja Perhon työpaikkakehitykseen.

Kunnanhallitus taipui laitehankintaan vasta kahden tiukan äänestyksen jälkeen. Sivistys- ja hallintojohtaja Mervi Pääkön mukaan ensin kaatui äänin 4–3 keskustan Rauli Kivelän ehdotus laitehankinnan palauttamisesta uuteen valmisteluun. Samoin äänin kaatui myös Kivelän toinen esitys: että kunta ei investoisi irtainta omaisuutta lunastussopimuksella.

Kuntaliiton poikkeuksellisena pitämä hankinta menee seuraavaksi valtuuston puntaroitavaksi.

Viime vuonna Perho suunnitteli lainvastaista yritystukea Jet-Puulle, mutta vetäytyi hankkeesta.