Irakilaisveljesten terrorimurhasyytteiden käsittely alkaa hovissa: Kaksosuus, videoyhteydet ja terrori-iskut vaikeuttivat poikkeuksellista oikeuskäsittelyä

Syytteet kaatuivat käräjäoikeudessa näytön puutteeseen.

hovioikeudet
Terroristiepäillyn vangitsemisoikeudenkäynti Tampereella
Kuva aiemmasta käräjäoikeuden käsittelystä.Leena Peltokangas / Yle

Irakissa tehdyn joukkomurhan käsittely Turun hovioikeudessa alkaa tänään tiistaina. Terrorioikeudenkäynti on hyvin poikkeuksellinen Suomessa ja se herätti myös käräjäoikeudessa kansainvälistä huomiota.

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi runsas vuosi sitten, että todisteet eivät riittäneet epäiltyinä olleiden irakilaisten kaksosveljesten tuomitsemiseen. Syytteet koskivat Camp Speicherin joukkomurhaa Irakissa kesällä 2014 ja veljesten väitettyä osallistumista siihen.

Veljeksiä syytettiin terroristisessa tarkoituksesta tehdyistä murhista, avunannosta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin, surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta, avunannosta surmaamalla tehtyyn törkeään sotarikokseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn.

Syyttäjän mukaan molemmat veljeksistä sekä vangitsivat että vartioivat vankeja. Syyttäjä syytti käräjäoikeudessa, että heistä jompi kumpi tai molemmat ampuivat ainakin 11 vankia tai ainakin osallistuivat surmatöihin.

Irakin Camp Speicherin sotilastukikohdan lähellä tapettiin kesäkuussa 2014 yli tuhat irakilaista sotilasta ja sotilaskoulutuksessa ollutta.

Irakin joukot valtasivat alueen Isisiltä keväällä 2015. Verilöyly sai nimensä alueella aiemmin sijainneesta Yhdysvaltain sotilastukikohdasta.

Vaikea tunnistaa

Veljekset kiistivät syytteet. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki heitä koskevat syytteet. Näyttö jätti avoimeksi sen vaihtoehdon, että syytetyt eivät liity syytteessä tarkoitettuihin tapahtumiin mitenkään, vaan ovat tulleet yhdistetyksi niihin jälkikäteen.

Oikeus piti ongelmana esimerkiksi sitä, että todistajat olivat tehneet tunnistuksen lähes 2,5 vuotta joukkosurman jälkeen.

Keskeinen ongelma oli myös erottaa vuonna 1992 syntyneet epäillyt toisistaan. Veljekset ovat kaksosia.

Sitä ei tiettävästi tiedetä, ovatko kaksoset identtisiä, mutta he ovat kuvien perusteella hyvin samannäköisiä.

Irakilaiskaksoset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina syksyllä 2015. Poliisi otti heidät kiinni Forssan vastaanottokeskuksesta joulukuussa 2015. Miehet ehtivät olla tutkintovankeudessa puolitoista vuotta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä valitti Pirkanmaan käräjäoikeuden irakilaiskaksosia koskevasta ratkaisusta.

Oikeudenkäynnissä oli vaikeuksia tavoittaa kaikkia olennaisia todistajia videoyhteyksien vaikeuksien takia. Lisäksi esimerkiksi terrori-iskut Irakissa estivät ja viivyttivät todistajien kuulemista. Keskusrikospoliisin suomalaistutkijat kävivät useita kertoja Irakissa tutkinnan takia.

Lisäksi todisteina oli esimerkiksi raaka teloitusvideo ja sormus. Esitutkintapöytäkirjan mukaan yksityiskohtia oli vaikea erottaa videolla.

Teloitusvideolla ampujalla oli punainen baretti ja samankaltainen sormus kuin epäiltyjen hallusta löytyi kiinniottohetkellä. Mies vetosi esitutkintapöytäkirjan mukaan siihen, että hänellä on paljon koruja.

Lue lisää:

Kaikki syytteet kaatuivat Pirkanmaan käräjäoikeudessa: Terrorimurhasta syytetyt irakilaiskaksoset syyttömiä

Joukkosurmasta syytettyjen irakilaisveljesten oikeudenkäynti alkoi Tampereella – Molemmat kiistävät syytteet

Irakissa tehdyn joukkomurhan suomalaistutkija: "Irakista saatu aineisto on täyttä tavaraa"

Terrorimurhat hoviin: apulaisvaltakunnansyyttäjä tyytymätön irakilaiskaksosten vapauttavaan tuomioon

Yle MOT: Terroritekojen uhka kasvaa Suomessa