1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. World Trade Center (New York)

Yhdysvalloissa muisteltiin 17 vuoden takaisia terrori-iskuja – raunioihin jäänyt metroasema saatiin korjattua vasta nyt

Cortlandtin metroasema oli viimeinen iso korjaustyö 3 000 henkeä vaatineen terrori-iskun jäljiltä.

World Trade Center (New York)
Muistopäivän tilaisuus New Yorkissa
New Yorkissa muistomerkillä ihmiset halasivat toisiaan muistotilaisuudessa tiistaina.Justin Lane / Epa

New Yorkissa on saatu loppuun viimeinen korjausurakka vuoden 2001 terrori-iskun jälkeen.

World Trade Centerin alla sijainnut Cortlandtin metroasema jäi raunioihin, kun kaksoistornit romahtivat lentokoneiskussa päivälleen 17 vuotta sitten, 11. syyskuuta 2001.

– Kymmeniä kerroksia 200 metrin korkuisesta rakennuksesta putosi suoraan aseman päälle, kuvaili metrorakenteista vastaava johtaja John Ferrelli sanomalehti The New York Timesille pian iskun jälkeen.

Asema hautautui kokonaan raunioihin ja sen tukirakenteet vääntyivät kuin klemmarit.

.

Cortland Streetin metroasema New Yorkissa.
Uudelleen avatun metroaseman seinässä on mosaiikkiteos, jossa on käytetty sanoja Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksesta.Drew Angerer / AFP

Lauantaina metro pysähtyi WTC Cortlandtiksi nimetylle asemalle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001. Korjaustyö saatiin valmiiksi juuri ennen tänään tiistaina vietettävää syyskuun 11. päivän uhrien muistopäivää.

– Vaikka kaaduimme, nousimme ylös. Tämä on tärkeää siksi, että se kuvastaa vahvuuttamme ja kestävyyttämme, sanoi ensimmäisen metron saapumista juhlistamaan tullut Andre Collazo The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun).

– Olin asunut New Yorkissa kaksi viikkoa, kunterrori-iskut tapahtuivat. Olen asunut kolmessa eri New Yorkissa; sitä ennen, sen aikana ja sen jälkeen. Tämän kaupungin kestävyys, päättäväisyys ja järkevä optimismi ovat saaneet minut rakastumaan siihen. Olen todella iloinen, että Cortlandtin asema on taas auki, twiittasi Catalina Valencia.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Maanpäällinen rakentaminen viivästytti metron avaamista

Vaikka metron avaaminen oli juhlallinen tapaus, moni kysyi, miksi aseman korjaaminen vei New Yorkissa 17 vuotta.

Rakennusviranomaisten mukaan yksi tärkeä syy oli se, että metron yläpuolella olevaa aluetta on rakennettu samaan aikaan. Paikalle on noussut muun muassa syyskuun 11. päivän uhrien muistomerkki ja museo.

Metron rakentamista on vaikeuttanut se, että alueen maanpäällisistä rakennustöistä ovat vastanneet useat eri yhtiöt sekä valtion että osavaltion ja kaupungin tasolla.

Metroaseman suunnittelua ei voinut edes aloittaa ennen kuin tiedossa oli, millaisia rakennuksia sen yläpuolelle oli nousemassa ja mihin suuntiin niiden ovet sijaitsivat.

Liikenneviraston johtaja Josep Lhota korosti The New York Timesille, että metron sisäänkäyntejä ei olisi myöskään ollut turvallista avata nostokurkien sekaan keskelle maanpäällistä rakennustyömaata

.

Damian McShane esittelee kunnostustöiden alla olevaa Cortland Street metroasemaa.
Damian McShane esitteli Cortlandtin metroasemaa maaliskuussa 2011.AOP

Cortlandtin aseman suunnittelu alkoi vasta vuonna 2015. Sen rakentaminen maksoi lopulta 182 miljoonaa dollaria, eli noin 157 miljoonaa euroa.

Uuden metroaseman avaaminen oli tervetullut hyvä uutinen New Yorkin metroverkostolle. Sitä piinaavat muun muassa myöhästely ja epäluotettavuudesta johtuvat vaaratilanteet. Kuvernööri Andrew Cuomo julisti vuosi sitten New Yorkin metrojärjestelmän olevan hätätilassa (siirryt toiseen palveluun).

Ongelmilta ei sosiaalisessa mediassa levinneiden kuvien mukaan säästytty WTC Cortlandtin aseman juhlapäivänäkään.

– Avauspäivä, iltapäivä, twiittasi Alex ja liitti mukaan kuvan metron myöhästymisestä kertovasta taulusta.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

WTC-iskut vaativat 3 000 ihmisen hengen

Lähes 3 000 ihmistä kuoli, kun terroristit ohjasivat kaksi kaappaamaansa lentokonetta World Trade Centerin kaksoistorneihin ja yhden koneen puolustusministeriö Pentagonin päämajaan Washingtonissa syyskuun 11. päivänä vuonna 2001.

Neljäs kaapattu kone syöksyi maahan Pennsylvaniassa. Kuolleista huomattava osa oli pelastustyöntekijöitä.

Iskut johtivat pitkittyneeseen sotaan Afganistanissa.

Vuosipäivää muisteltiin kaikilla kolmella tapahtumapaikalla eli New Yorkissa, Washingtonissa ja Pennsylvanian Shanksvillessä.

Katso myös:

Syyskuun 11. päivän iskut Ylen elävässä arkistossa

Juttua muutettu klo 17:55, kun suora kuvavaihto New Yorkin muistojuhlasta oli päättynyt