Hyppää sisältöön

Pohjois-Atlantin hurjimmat hurrikaanit - tässä luettelo

Hurrikaani Dorian on esitellyt tuhovoimaansa Bahamasaarilla. Lähipäivinä nähdään, miten se runtelee muuta Karibiaa ja Yhdysvaltain itärannikkoa.

Vuonna 2005 Katrina-myrsky aiheutti laajaa tuhoa New Orleansissa
Vuonna 2005 Katrina-myrsky aiheutti laajaa tuhoa New Orleansissa

Kesäkuun alussa alkaneen Atlantin hurrikaanikauden ainakin toistaiseksi rajuin myrsky, Dorian, on jo ehtinyt tuottaa tuhoja Bahamasaariin kuuluvilla Great Abacolla ja Grand Bahamalla.

Puuskissa lähes sadan metrin sekuntinopeudella puhaltava tuuli on luokiteltu korkeimman eli 5. luokan hirmumyrskyksi.

Hirmumyrskyjä voi asettaa suuruusjärjestykseen monin tavoin. Tässä kriteereinä ovat tuulen nopeus ja ilmanpaine. Hurrikaanit voisi luetteloida myös esimerkiksi uhrimäärän tai taloudellisten tuhojen perusteella. Tämä luettelo on hieman täydennetty Business Insiderin (siirryt toiseen palveluun) listaus. Hurjimmat tuulet ja alhaisimmat ilmanpaineet löytyvät listan alapäästä.

Kaikki tämän listauksen hurrikaanit luokiteltiin kategoriaan 5.

Hurrikaani Katrina, 2005

Vuoden 2005 hurrikaanikaudella syntynyt Katrina puhalsi hurjimmillaan 78 m/s. Hurrikaani aiheutti suuria tuhoja erityisesti New Orleansissa. Kaupungista jopa 80 prosenttia jäi veden alle. Katrina vaati ainakin yli 1 200 kuolonuhria ja sen aineelliset tuhot on arvioitu yli sadaksi miljardiksi dollariksi.

Tulvavesi peitti kokonaan New Orleansin suolle rakennetut kaupunginosat. Kuva: Vincent Laforet / EPA

Hurrikaani Andrew, 1992

Elokuussa 1992 Bahamalle ja myöhemmin Floridaan iskenyt Andrew nousi sekin voimakkaimpien hurrikaanien joukkoon. Tuulella oli nopeutta puuskissa 78 m/s, kun se saavutti Floridan. Myrskyn kourissa kuoli ainakin muutamia kymmeniä ihmisiä ja aineellisten vahinkojen suuruudeksi on arvioitu 27 miljardia dollaria.

Hurrikaani Andrewin tuhoja Floridassa vuonna 1992 Kuva: AOP

Hurrikaani Camille, 1969

Meksikonlahdella Cayman-saarien länsipuolella muodostunut Camille iski Mississippin osavaltioon vuonna 1969. Myös sen tuulet ylsivät 78 metriin sekunnissa, eräiden tietojen mukaan jopa 94 metriin sekunnissa. Ilmanpaine myrskynsilmässä, 905 millibaaria, on yksi alimmista Atlantilla koskaan mitatuista. Mitä alempi ilmanpaine on, sitä hurjempi on myrsky. Yli 250 ihmistä kuoli ja vahinkojen suuruudeksi arvioitiin 1,43 miljardia dollaria.

Hurrikaani Camillen tuhoja Virginiassa vuonna 1969

Hurrikaani Carla, 1961

Eteläisellä Karibianmerellä syntynyt Carla riehui ensin Meksikossa Jukatanin niemimaalla, mistä se eteni kohti Yhdysvaltoja. Carla aiheutti 2,36 miljardin dollarin arvosta vahinkoja, suurimman osan niistä Teksasissa. Myrskyn suorana seurauksena kuoli yli 40 ihmistä.

Hurrikaani Mitch, 1998

Mitch teki tuhojaan Keski-Amerikassa loka-marraskuussa 1998. Yli 11 000 ihmisen vahvistettiin kuolleen. Lisäksi tuhansia katosi. Pahiten hurrikaani koetteli Hondurasia ja Nicaraguaa. Mitchin arvioidaan olleen Atlantin puolella tappavin hurrikaani sitten vuoden 1780. Useimmat uhreista menehtyivät hukkumalla tai jäätyään mutavyöryn alle. Tuulen nopeus ylsi 80 metriin sekunnissa.

Pelastustöitä Hurrikaani Mitchin aiheuttamien sateiden jälkeen Guatemalassa 1998 Kuva: Jorge Uzon / AOP

Hurrikaani Rita, 2005

Rita-hurrikaani muodostui vain pari viikkoa sen jälkeen, kun Katrina oli tehnyt tuhojaan New Orleansissa. Se aiheutti paljon voimakkaita sateita. Ritaan on yhdistetty 120 kuolemantapausta ja sen lasketaan aiheuttaneen tuhoja noin 18 miljardin dollarin edestä. Tuulen nopeus oli 80 m/s.

Florida Keysin hurrikaani, 1935

Nimeä vaille jäänyt hurrikaani riehui Florida Keysin saarilla. Se tunnetaan myös Labour Dayn hurrikaanina. Ilmanpaineen tai tuulen nopeuden, 83 m/s, ansiosta se tunnetaan yhä yhtenä voimakkaimmista myrskyistä Yhdysvaltain historiassa. Myrskyn voiman sai kokea myös hätäapua kuljettanut juna, jonka vaunut lensivät radalta.

Hurrikaanin kaatama juna Floridassa vuonna 1935

Hurrikaani Gilbert, 1988

Gilbert aiheutti eniten tuhoa Jamaikalla ja Meksikossa. Myös sen tuulet puhalsivat hurjimmillaan 83 m/s. Ilmanpaine oli alimmillaan 888 millibaaria. 318 ihmistä menetti henkensä Gilbertin kourissa. Heistä yli puolet menehtyi Meksikossa.

Hurrikaani Wilma, 2005

Wilman ilmanpaine oli alimmillaan peräti 882 millibaaria eli alhaisempi kuin yhdenkään muun Atlantin hirmumyrskyn. Wilma aiheutti merkittävää tuhoa erityisesti Meksikossa, Kuubassa ja Floridassa. Yhteensä 23 ihmistä kuoli. Yhdysvalloissa taloudelliset vahingot nousivat suuriksi. Tuuli puhalsi 83 m/s.

Hurrikaani Irma, 2017

Irman tuulet puhalsivat myös 83 m/s, mutta poikkeuksellista oli, että tuulen nopeus säilyi korkealla tasolla pitkään. Irma kehittyi Kap Verden luona, mistä se liikkui kohti Karibianmerta. Se teki tuhoja Barbadoksella, Saint Martinilla, Anguillalla ja Neitsytsaarilla. Tuulennopeus oli samaa luokkaa Wilman ja Irman kanssa. Wilma vaati suoraan ja epäsuorasti yli 130 ihmishenkeä.

Hurrikaani Irman aiheuttamia tuhoja Saint Martinin saarella 12. syyskuuta 2017 Kuva: Christophe Ena / EPA

Hurrikaani Allen, 1980

Allenin tuulen nopeus nousi hurjimmillaan ennätykselliseen 85 metriin sekunnissa. Tuuli oli myös pitkäkestoisempi kuin yhdenkään toisen Karibian hurrikaanin. Ilmanpaine oli alimmillaan alle 900 millibaarin. Allen oli yksi voimakkaimmista hurrikaaneista kautta aikain. Se kylvi tuhoa muun muassa Barbadoksella, Saint Lucialla, Haitilla, Jamaikalla, Kuubassa ja Yhdysvalloissa. Kuolonuhrien määräksi on laskettu 290.

Alkuperäisen listan laatimisen jälkeen, viime vuoden syyskuun puolivälissä, Karibialla teki tuhojaan

Hurrikaani Maria, 2017

Maria vaati uhreja enemmän kuin mikään muu hurrikaani yli kymmeneen vuoteen. Eniten siitä kärsivät Domenica ja Puerto Rico. Kuolonuhreja oli yhteensä yli 3 000. Se oli myös erityisen vilkkaan hurrikaanikauden kolmas iso myrsky parin viikon sisään, joka murjoi Pienten Antillien pohjoisosan saaria.

Vuoden 1780 suuri hurrikaani vaati ehkä eniten uhreja

Tuhoisia hurrikaaneja on sattunut toki myös aiempina vuosina ja vuosisatoina. Yleisen käsityksen mukaan eniten ihmisuhreja vaati vuoden 1780 suuri hurrikaani. Se iski Barbadokselle ja läntiselle Karibialle lokakuun puolivälissä, ja yli 22 000 ihmisen uskotaan kuolleen.

Jeff Hogan (vas) ja Rob Warner suojasivat liikkeensä ikkunoita Pohjois-Carolinan rannikolla tiistaina. Kuva: Caitlin Penna / EPA

Yhdysvalloissa kuoli 2 000 ihmistä, kun Cheniere Caminada -hurrikaani kohteli Louisianaa kaltoin vuonna 1893 Kuusi vuotta myöhemmin Puerto Ricoon iski San Ciriaco -myrsky, joka vei 3 400 ihmishenkeä.

Yhdysvalloissa eniten ihmisuhreja vaatinut luonnonkatastrofi oli Galvestonin hurrikaani vuonna 1900. Sen kourissa menehtyi ainakin 6 000, kenties jopa 12 000 ihmistä.

Päivitys 2.2019 klo 11.: Artikkelia on päivitetty tämän päivän uutisilla.