Google ostaa Suomesta kolmen tuulipuiston tuotannon 10 vuoden sopimuksella – Parjatuille tuille ei tarvetta

Tuulisähkö on tarkoitettu Googlen Haminan palvelinkeskuksen käyttöön.

tuulienergia
Tuulivoimala Lakiakankaan tuulipuistossa Isojoella.
Google ostaa esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan Isojoelle rakennettavan CPC Finlandin tuulipuiston tuotannon. Kuvassa Lakiakankaan tuulipuistossa sijaitseva vanha voimala.Mirva Ekman / Yle

Amerikkalainen teknologiajätti Google hankkii Suomesta merkittävän määrän uutta tuulivoimatuotantoa.

Yhtiö kertoo ostavansa kolmen Suomeen rakennettavan tuulipuiston tuotannon kokonaan. Pitkäaikaisen ostosopimuksen myötä tuulipuistot eivät tarvitse valtion tukea.

Yle kertoi elokuussa, että Suomeen nousee lähivuosina useita tuulipuistoja pitkillä ostosopimuksilla (PPA = power purchase agreement). Vielä tuolloin sähkönostajien nimiä ei kerrottu julkisuuteen.

Kyseessä on eurooppalaisittain Googlen ensimmäinen uusiutuvan energian hankinta täysin markkinaehtoisesti. Googlen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että uusiutuva sähkö on hinnaltaan yhä useammin kilpailukykyistä pörssisähkön kanssa.

Google ei kerro tiedotteessa, mihin hintaan se sähköä ostaa tai minkä arvoisia sopimukset ovat euroissa.

Googlen energiahankinnoista EU:ssa vastaava johtaja Marc Oman kertoi STT:lle, että sopimusten kesto on kymmenen vuotta.

Hänen mukaansa kymmenen vuotta riittää tuulivoimayhtiöille varmistamaan tuotot. Samalla Google ei sitoudu liian pitkiin hankintasopimuksiin teknologian kehittyessä.

Tuulipuistoissa tuotettava sähkö on tarkoitettu Haminassa sijaitsevan Googlen datakeskuksen käyttöön.

Tuulipuiston maanrakennustöitä Lakiakankaalla Isojoella.
Rakennustyöt alkoivat Lakiakankaan tuulipuistossa kesällä. Tuulipuiston on määrä aloittaa sähköntuotanto syyskuussa 2019.Mirva Ekman / Yle

Rakennustyöt jo vauhdissa

Googlen kanssa sopimuksen solmineet tuulivoimatuottajat ovat pitkän linjan eurooppalaisia toimijoita: ranskalainen Neoen sekä saksalaistaustaiset CPC Finland ja Wpd Finland.

Puistot rakennetaan Pohjanmaalle Närpiöön, Etelä-Pohjanmaalle Isojoelle ja Keski-Pohjanmaalle Kannukseen.

Esimerkiksi CPC Finlandin tuulipuiston rakennustyöt ovat jo käynnissä Isojoen Lakiakankaalla. Kaikkiaan 12 tuulivoimalan puiston on määrä aloittaa tuotantonsa syyskuussa 2019.

Myös Wpd Finlandin tuulipuiston rakennustyöt ovat alkaneet Kannuksen Kuuronkallion alueella. Sähköntuotannon on määrä alkaa vuoden 2019 loppuun mennessä. Tuulipuistoon nousee 14 tuulivoimalaa.

Googlen sopimuksella rakennettavien puistojen yhteenlaskettu teho on 190 megawattia. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomen tuulivoimakapasiteetti kasvaa vajaat kymmenen prosenttia nykyisestä 2 000 megawatista.

Tuuliteknologia halpenee

Hankinta liittyy Googlen tavoitteeseen tuottaa kaikki sen tarvitsema sähkö uusiutuvilla energialähteillä. Yhtiö kertoo saavuttaneensa tavoitteen jo viime vuonna, mutta tarvitsee lisää sähköä, koska yritys jatkaa kasvuaan.

Pitkän ostosopimuksen avulla Google myös suojaa sähkönhankintaansa hintaheilahteluita vastaan.

Sähkön kallistumisen ohella suurten sähkönostajien kiinnostus tuulivoimaa kohtaan on kasvanut tuulituotannon kustannusten laskun myötä.

Tuulivoimalla on aiempaa halvempaa tuottaa sähköä, sillä esimerkiksi tornit ovat entistä korkeampia, siivet pidempiä ja voimalaitosten käyttöaste ja toimintaikä ovat pidentyneet.

Lue myös:

Sähkösyöpöt yritykset ostavat tuulipuistojen tuotantoa jopa 25 vuoden sopimuksilla – Professori: Tuulivoima pärjää ilman tukia ja se on merkittävä muutos