1. yle.fi
  2. Uutiset

Washingtonissa uteliaat Trump-kriitikot jonottivat uutta kohukirjaa jo keskiyöllä: "Toivon kirjan avaavan ihmisten silmät sille, millainen uhka Trump on demokratiallemme"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tyrmännyt toimittaja Bob Woodwardin kirjan fiktioksi ja syyttänyt Woodwardia valehtelijaksi.

Yhdysvaltain presidentti
Carol Baume
Carol Baume jonotti tuoretta kohukirjaa keskiyöllä.Nina Svahn

WashingtonIhmisiä kertyi Washingtonissa keskiyöllä jonoksi asti odottamaan presidentti Donald Trumpista kertovan paljastuskirjan myynnin alkamista. Pulitzer-palkitun toimittajan Bob Woodwardin teos on kohisuttanut Yhdysvalloissa jo noin viikon ajan.

Ennakkoon vuodettujen palojen mukaan Trumpin hallinnossa olisi lähinnä kaaostunnelma.

– Tämä on hyvin odotettu kirja. Toivon sen avaavan ihmisten silmät sille, miten vaarallinen ihminen Valkoisessa talossa on, ja millainen uhka hän on demokratiallemme, Carol Baume toteaa keskustan kirjakaupassa.

Baume sanoo olevansa ilta- ja yöihminen, joten hän aikoo aloittaa kirjan lukemisen heti yön aikana. Tosin hän arvelee, ettei kirjasta paljastu varsinaisesti mitään sellaista uutta, mitä ei jo jossain määrin tiedettäisi.

– Tämä on hyvin dokumentoitu teos, joka paljastaa meille yksityiskohtia siitä, millaista meno Valkoisessa talossa oikein on, Baume arvioi.

Fear-niminen paljastuskirja kertoo Trumpin hallinnosta.
Fear-niminen paljastuskirja kertoo Trumpin hallinnosta.Nina Svahn

Trump kutsui kirjaa vitsiksi ja fiktioksi

Woodwardin kirjassa usean Trumpin hallinnon jäsenen väitetään arvostelleen presidenttiä. Kansliapäällikkö John Kelly on Woodwardin mukaan kutsunut Trumpia idiootiksi ja puolustusministeri Jim Mattis puolestaan arvioinut presidentin käsityskyvyn olevan viides-kuudesluokkalaisen tasolla. Sekä Kelly että Mattis ovat kiistäneet Woodwardin väitteet.

Trump itse on tyrmännyt kirjan fiktioksi ja syyttänyt Woodwardia valehtelijaksi.

Washingtonissa kirjan hakijoissa tuntui olevan pääasiassa niitä, jotka uskoivat Woodwardia enemmän kuin presidenttiä.

– Presidentti valehtelee toistuvasti. On helppo valita kumpaan uskoo. Tietenkin Trump syyttää kirjaa valeeksi, koska se ei mairittele häntä, Baume hymähtää.

Eleanor Thomas on tullut ostamaan kirjan yhdessä poikaystävänsä kanssa. Hän haluaa lukea kirjan ennen kuin tekee siitä johtopäätöksensä.

– Joudumme tosin varmaan tappelemaan tästä poikaystävän kanssa, Thomas naurahtaa.

Eleanor Thomas
Eleanor Thomas osti kohukirjan ensimmäisten joukossa keskiyöllä.Nina Svahn

Jonon keulilla luotetaan Woodwardiin

Thomas oli jonon häntäpäässä noin kolmenkymmenen jonottajan kiemurtelevassa letkassa. Ylen lisäksi kirjaa hamuavien tuntoja oli kyselemässä toimittajia ainakin Saksasta, Japanista ja Venäjältä. Kirjakaupan henkilökunta ohjeisti kameroiden ristitulessa niitä, jotka eivät toivoneet tulevansa kuvatuiksi tai haastatelluiksi.

Jose Rojas sai Woodwardin kirjan käteensä ensimmäisenä. Hän asettautui jonon paalupaikalle jo puolisen tuntia ennen puoltayötä. Rojas kertoo työskennelleensä itsekin vapaaehtoisena kahden presidentin hallinnossa ja tottuneensa Woodwardin kirjoihin.

– Joka kerta kun Woodwardin kirja ilmestyi, meitä harmitti ja turhautti, koska hän oli niin perusteellinen ja todenmukainen. Hän on kohdellut molempia puolueita tasavertaisesti. Tiedän, että hän kertoo totuuden, koska hän on loistava toimittaja, Rojas toteaa.

Jose Rojas
Jose Rojas osti kohukirjan ensimmäisenä keskiyöllä.Nina Svahn

Heti kirjan käteen saatuaan Rojas plärää opuksen viimeiselle sivulle 357. Hän sanoo kuulleensa huhua, että siellä olisi paljastus. Rojas lukee sivun nopeasti ja tarttuu kohtaan, jossa Woodward kirjoittaa Venäjä-tutkintaa johtavasta erikoissyyttäjästä Robert Muellerista sekä Trumpin entisestä asianajajasta John Dowdista.

– Olisikohan se tämä, Rojas sanoo ja osoittaa sivulla kohtaa, jossa Dowd pohtii, voisiko Muellerilla olla Venäjä-tutkinnassa jotain uutta ja mullistavaa paljastusta.

Rojasilla itsellään on mielipide siitä, millainen Venäjä-tutkinnan paljastus voisi olla mullistava.

– Mitäpä jos venäläiset vuosikausien ajan yrittivät vaikuttaa Trumpiin niin, että hänestä tulisi Yhdysvaltain presidentti? Sellainen ajatuskin saa sydämeni lyömään lujemmin, Rojas kuiskaa ja poistuu Washingtonin yöhön kirja kainalossaan.

Fear-nimisen paljastuskirjan Trumpin hallinnosta on kirjoittanut Bob Woodward.
Fear-nimisen paljastuskirjan Trumpin hallinnosta on kirjoittanut Bob Woodward.Nina Svahn
Lue seuraavaksi