Hyppää sisältöön

Vihreiden entinen kansanedustaja ja vammaisten oikeuksien puolustaja Kalle Könkkölä on kuollut

Könkkölä oli 68-vuotias. Hänet tunnetaan vammaisten ihmisten tinkimättömänä puolustajana ja yhtenä Vihreän liiton perustajana.

Kalle Könkkölä Kuva: Markku Ojala / AOP

Vihreiden entinen kansanedustaja ja entinen kaupunginvaltuutettu, Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä on kuollut viime yönä.

Asian vahvistavat Kynnys ry:n puheenjohtaja Amu Urhonen sekä Könkkölän ystävä ja pitkäaikainen Helsingin kaupunginvaltuuston kollega, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

– Kalle oli esitaistelija. Hän oli uskomattoman sinnikäs ja sitkeä vammaisten oikeuksien puolesta puhuja, ja ylipäänsä kaikkien puolestapuhuja, jotka ovat heikommassa asemassa yhteiskunnassa, Alanko-Kahiluoto kertoo.

Viime aikoina Könkkölä oli jo hauraassa kunnossa, mutta kävi aivan viime viikkoihin asti töissä Kynnys ry:ssä. Viikonloppuna hän joutui sairaalahoitoon keuhkokuumeen takia. Sairaus oli lopulta kohtalokas.

Twitter täyttyi suruviesteistä

Könkkölän Facebook-sivulle ja Twitteriin alkoi nopeasti virrata suruviestejä ja arvostuksenosoituksia tämän elämäntyötä kohtaan.

Könkkölä syntyi Helsingissä 16. tammikuuta 1950. Hän oli menettänyt kävelykykynsä lapsena. Hän liikkui sähköpyörätuolilla ja käytti hengityskonetta.

Viime vuosien tärkeimpiä asioita Könkkölälle on hänen perustamansa Abilis-säätiö, jotka tulee kehitysmaiden vammaisten ihmisten osallisuutta ja toimeentuloa.

Kalle Könkkölä oli yksi vihreiden perustajista ja puolueen ensimmäinen puheenjohtaja vuonna 1987. Puolueen varapuheenjohtajana hän oli 1990–1991, ja Ville Komsin kanssa toinen vihreiden ensimmäisistä kansanedustajista vuosina 1983–1987.

Helsingin kaupunginvaltuustossa Könkkölä vaikutti vuosina 1985–2004.

Aiheesta muualla:

.
.