1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Tuulet voivat puhaltaa keskiviikkona jopa myrskylukemissa – Meteorologi: säätyyppi vaihtuu selvästi syksyisemmäksi

Lämpötilat ovat tuulisesta säästä huolimatta keskimääräisen yläpuolella.

Tuuliennuste 11.9.2018
Tuuliennuste 11.9.2018

Säätyyppi muuttuu selvästi syksyisempään suuntaan. Ensi yöstä alkaen sadealue pyyhkäisee Suomen yli koilliseen ja tuulet voimistuvat, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Hänen mukaansa tuulet voivat voimistua sekä maalla että merellä myrskylukemiin.

Ilmatieteen laitos on antanut keskiviikoksi varoituksen (siirryt toiseen palveluun) vaarallisen voimakkaasta tuulesta maan etelä- ja itäosiin. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 15–20 metriä sekunnissa. Myös merialueilla liikkuvia varoitetaan kovasta tuulesta.

– Keskiviikosta on tulossa hyvin tuulinen päivä. Etelässä on iltapäivästä jo poutaa ja sateet painottuvat maan keskiosiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, sanoo Huutonen.

Torstaiaamuun mennessä maan keski- ja itäosassa voi sataa 30–40 millimetriä vettä. Lämpötilat ovat Huutosen mukaan sateesta huolimatta hieman keskimääräisen yläpuolella. Lämpötilat ovat pohjoisessa reilussa 10 asteessa ja etelämpänä 15 asteen hujakoilla.

Kovia tuulia edeltää ukkosrintama, joka on tiistaina aamun aikana jytistänyt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Huutosen mukaan aamulla on esiintynyt jo lähes tuhat salamaa.

– Kyllä se vielä jytistelee maan eteläosassa ja siirtyy siitä sen jälkeen koilliseen.