Kiina kieltää kimppakyytipalvelut, kunnes sovellusten turvallisuutta on parannettu – syynä naisasiakkaiden raa'at murhat

Kimppakyytejä ei ole valvottu yhtä tarkasti kuin takseja ja muita vastaavia kyytipalveluita.

kimppakyyti
Puhelin, jossa näkyy Didi-yhtiön sovellus.
Didi-yhtiö kertoo, että sen sovelluksilla on 550 miljoona käyttäjää Kiinassa.How Hwee Young / EPA

Kiina on kieltänyt toistaiseksi palvelut ja puhelinsovellukset, jotka tarjoavat kimppakyytejä. Kielto pysyy voimassa, kunnes niiden turvallisuutta on parannettu, uutistoimisto AFP kertoo.

Kiellon taustalla on kahden naiskyytiläisen raiskaukset ja murhat, jotka ovat saaneet paljon julkisuutta Kiinassa. Naiset olivat käyttäneet Hitch-sovellusta, jonka avulla voi järjestellä kimppakyytejä samaan suuntaan matkustavien kanssa.

Hitch-sovellusta oli markkinoitu vihjailemalla, että asiakkaiden välillä voisi kehkeytyä romantiikkaa. Palvelun toimitusjohtajan Huang Jien mukaan palvelu tarjoaisi nuorille "seksikkäitä mahdollisuuksia tavata".

Murhista nousi Kiinassa suuri kohu, ja palvelun omistavaa Didi-yhtiötä vaadittiin vastuuseen. Hitch-palvelun johto erotettiin ja palvelu suljettiin ensin väliaikaisesti.

Sovelluksiin lisättävä hälytysjärjestelmiä

Monet vaativat myös tiukempaa valvontaa kimppakyytipalveluihin, joita ei säädellä yhtä tarkasti kuin takseja tai muita vastaavia kyytipalveluita. Nyt asetettu kielto koskeekin ainoastaan kimppakyytipalveluita.

Liikenneministeriön mukaan Hitch-palvelu on nyt suljettu lopullisesti. Samalla ministeriö on määrännyt paikallishallinnot tarkistamaan kaikkien kimppakyytipalvelujen kuljettajien taustat. Epäkelvot kuljettajat on poistettava palveluista vuoden loppuun mennessä.

Lisäksi ministeriö vaatii palveluntarjoajia vahvistamaan sovellustensa hälytysjärjestelmiä.

Erilaiset kyytisovellukset ovat yleistyneet vauhdilla Kiinassa. Alan suurin yhtiö on Didi, jolla on sen omien sanojen mukaan 30 miljoonaa kuljettajaa ja 550 miljoonaa asiakasta. Se osti kilpailijansa Uberin Kiinan-toiminnot vuonna 2016.

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen kertoi murhista ja Kiinan #metoo-liikkeen ongelmista Mistä maailma puhuu -podcastissa. Voit kuunnella jakson tästä:

Lähteet: AFP, Reuters