Punkkihavaintoja tehty jo Suomen pohjoisinta kolkkaa myöten – Uudet loislajit voivat uhata pohjoisen poronhoitoa

Paras lääke loisia vastaan olisi riittävän pitkä pakkasaika talvella. Ilmaston lämmetessä dosentti Sauli Laaksonen pitää uusia loislajeja todellisena uhkana pohjoisen poronhoidolle.

punkit
Helssega universitehta dosenta Sauli Laaksonen
Helsingin yliopiston hirvieläinsairauksien dosentti ja poroeläinlääkäri Sauli Laaksosen mukaan punkki voi levittää ikäviä tauteja poroihin.Kirsti Länsman / Yle

Myös pohjoisimmasta Suomesta on jo löytynyt yksittäisiä punkkeja kissoista, koirista ja poroista. Esimerkiksi Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella löydettiin kuluneen kesän aikana kissasta punkki. Toinen löytyi vuotta aiemmin porosta teurastuksen yhteydessä Inarin Kaamasessa.

Punkkeja ei odoteta saapuvaksi vain etelästä, sillä Norjan rannikko on pohjoista myöten punkin levinneisyysaluetta. Punkki olisi levitessään uusi riesa ihmisten lisäksi muun muassa pohjoisen poronhoidolle, toteaa Helsingin yliopiston hirvieläinsairauksien dosentti ja poroeläinlääkäri Sauli Laaksonen.

Koiran ihosta löytynyt punkki.
Tältä näyttää koiran ihosta löytynyt punkki.Jyrki Lyytikkä / Yle

– Tästähän on lyhyt matka Norjan rannikolle. Punkkeja on jo löytynyt muutamasta porosta. Jos ilmasto lämpenee ja aluskasvillisuus rehevöityy, laajenee myös punkin levinneisyysalue ja levitessään se kykenee tartuttamaan ikäviä tauteja poroihin.

Paras lääke loisia vastaan olisi riittävän pitkä pakkasaika talvella. Ilmaston lämmetessä dosentti Sauli Laaksonen pitää erilaisia loisia todellisena uhkana pohjoisen poronhoidolle.

– Vatsakalvomato "Setaria tundra" on varmasti loisista tutuin. Myös valkohäntäpeuran aikanaan meille tuoma loinen, hirvieläimen imusuonistomato "Rumenifilaria andersoni" on jo levinnyt koko poronhoitoalueelle ja odotettavasti leviää myös Norjaan ja Ruotsiin, kertoo Laaksonen.

Suomen paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila ei vielä huolestu punkkilöydöksistä. Ollilan mukaan poron karva on hyvä suoja erilaisia riesoja vastaan.

Bálgosiis ovttastusa doaimmajođiheaddji Anne Ollila
Paliskuntainyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila ei pelkää punkin aiheuttavan poroille harmia.Anneli Lappalainen / Yle

– Minä en näe sitä kovin pahana uhkana, sillä Norjan rannikko on jo olemassaankin punkkialuetta. En ole kuullut, että siitä olisi ollut porolle isompaa haittaa. Poro on tiheäkarvainen, eivätkä loiset yleensä pääse karvan läpi ihoon, Ollila pohtii.

Korjattu 12.9.2018 klo 13:31: Loisten latinalaiset nimet korjattu alkamaan isolla alkukirjaimella. Rumenifilaria andersoni -loisen kirjoitusasu myös korjattu oikeaan muotoon. Jutussa puhuttiin myös hyönteisistä, vaikka punkki on hämähäkkieläin.