Merenkurkun maailmanperintöalueella vilkas ja kuuma kesä – "Aika moni turisti kysyi, missä on uimaranta"

Suomen ainoaan UNESCOn luonnonperintökohteeseen valmistui pitkään suunniteltu tietokeskus Maailmanperintöportti.

Merenkurkku
Maailmanperintöportti
Maailmanperintöportti on uusi neuvontapiste ja tietokeskus, jossa kerrotaan, mitä kaikkea Merenkurkun saaristosta voi löytää.Jarkko Heikkinen / Yle

Kesän suuri tapaus Merenkurkun maailmanperintöalueella (siirryt toiseen palveluun) oli, kun vuosien ajan suunniteltu tietokeskus Maailmanperintöportti avasi vihdoin ovensa Raippaluodon sillan kupeessa.

Maailmanperintöportin rakentaminen jäi vielä puolitiehen, mutta silti matkailijat löysivät uuden palvelupisteen. Kävijöitä kirjattiin yhteensä 11 000 infopisteessä ja sen yhteydessä olevassa taidegalleriassa.

– Pitää muistaa, että varsinaisesti maailmanperintöporttia ei ole vielä avattu - vain infokeskus ja galleria ovat valmiina, huomauttaa maailmanperintöalueen yleisötyöntekijä Geir Byrkjeland.

Jo nyt tietokeskus on todettu tarpeelliseksi.

– Usein turistit ajavat sillan yli ja ajattelevat, että tässä se maailmanperintö on. Me voimme opastaa heitä eteen päin laajalle alueelle, ja kertoa mitä kaikkea Merenkurkusta löytyy.

Maisema Svedjehamnin näkötornista.
Pyykkilautamoreeneja Björköbyssä Svedjehamnissa.Antti Haavisto / Yle

Jälkiä maailmanperintöön

Kiire Maailmanperintöportissa jatkuu, vaikka kesän matkailusesonki on päättynyt. Maankohoamisesta kertovaa näyttelyä rakennetaan kovalla vauhdissa.

– Näyttelystä tulee elämyksellinen, lupaa Byrkjeland, jonka tehtävänä on tehdä maailmanperintöä eläväksi, järjestää ohjelmaa ja tapahtumia turisteille.

Kuluneena kesänä uutta säpinää alueelle ovatkin tuoneet muun muassa turisteille tarkoitetut työpajat ja seikkailuvaellukset.

– Työpajoissa on tehty esimerkiksi savitöitä, jotka on viety maailmanperintöalueen luontoon. Sillä tavalla osallistujat ovat voineet jättää oman jälkensä maailmanperintöön, kertoo Byrkjeland.

– Varsinkin Maailmanperintöportissa järjestettyihin työpajoihin on osallistunut mukavasti turisteja, myös ulkomaalaisia, ja feedback on ollut hyvin positiivista.

Byrkjeland viimeistelee parhaillaan Maailmanperintöportin uutta näyttelyä. Ruotsalaisen Nina Svenssonin ja yhdysvaltalaisen John Grzinichin taidetta esittelevän näyttelyn teemoina ovat puu ja jää.
– Taide tarjoaa mielenkiintoisen tavan tuoda erilaisia näkökulmia maailmanperintöön, sanoo Byrkjeland.

Geir Byrkjeland
Taiteilijana Geir Byrkjeland on innoittunut Merenkurkun luonnosta. Sitä kokemusta hän haluaa jakaa nyt maailmanperintöturisteille.Jarkko Heikkinen / Yle

Näkötornissa ennätyskesä

Kesä on ollut kokonaisuudessaan maailmanperintöalueella vilkas ja kävijäennätyksiäkin on rikottu. Svedjehamnin näkötorniin kipusi tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koskaan eli yli 20 000.

Näkötornin vieraskirja paljastaa, että myös ulkomaalaisia on ollut paljon liikkeellä hämmästelemässä Merenkurkun pyykkilautamoreeneja. Nopealla selaamisella löytyy ruotsalaisia, tanskalaisia, saksalaisia, sveitsiläisiä, unkarilaisia, liettualaisia, virolaisia, kanadalaisia, yhdysvaltalaisia vieraita.

– Ehkä kiinalaiset ovat olleet eksoottisimpia maailmanperintö vieraita tänä kesänä, naurahtaa Metsähallituksen maailmanperintöopas Piia Orava, jonka tukikohta on ollut juuri Svedjehamnissa.

Myös Oravan kokemuksen mukaan kesän saldo oli positiivinen maailmanperintöalueella. Lämmin kesä sai väkeä liikkeelle, mutta ehkä pitemmät patikkaretket jäivät helteessä tekemättä.

– Aika moni turisti kysyi, missä on uimaranta!

Svedjehamnin näkötorni
Svedjehamnin näkötornista pääsee ihmettelemään ainutlaatuista pyykkilautamoreenimaisemaa.Jarkko Heikkinen / Yle