Yli kaksituhatta turvapaikanhakijaa vuodelta 2015 odottaa yhä hakemuksensa ratkaisua – moni viettänyt vuosia vastaanottokeskuksessa

Esimerkiksi moni Hämeenlinnan seudun turvapaikanhakija on juuttunut Lammin vastaanottokeskukseen pitkäksi aikaa.

turvapaikanhaku
Lammin vastaanottokeskuksen aulassa kaksi miestä
Vuonna 2015 Lammin vastaanottokeskuksen piti avata useita uusia majoitustiloja turvapaikanhakijoita varten. Moni silloin tulleista odottaa yhä ratkaisua valitukseensa tai uusintahakemukseensa.Heidi Kononen / Yle

Suurin osa Hämeenlinnan seudun turvapaikanhakijoista on viettänyt Lammin vastaanottokeskuksessa vuosia.

Maahanmuuttoviraston ja oikeusjärjestelmän aikaavievän käsittelyn takia Lammin vastaanottokeskuksessa on edelleen paljon sellaisia turvapaikanhakijoita, jotka tulivat Suomeen 2015–2016. He odottavat turvapaikkapäätöksiään.

Myös Lahden vastaanottokeskuksessa on vastaava tilanne. Yli puolet keskuksen 120 asiakkaasta on ollut siellä jo kolmisen vuotta, kertoo keskuksen johtaja Suvi Komu.

Vuonna 2015 turvapaikkaa haki 32 476 henkilöä, joista valtaosa saapui Suomeen syksyllä. Heistä vielä reilun kahden tuhannen asia on edelleen vireillä. Maahanmuuttoviraston mukaan muutama yksittäistapaus odottaa yhä ensimmäistä päätöstään. Näissä tapauksissa odotetaan selvityksiä tai lausuntoja, joihin virasto ei voi vaikuttaa.

Tänä vuonna turvapaikkaa on hakenut noin 2 300 ihmistä. Hakemuksista noin puolet on uusintahakemuksia hakijoilta, jota ovat aiemmin saaneet vähintään yhden turvapaikkapäätöksen.

"Paikkaluku on koko ajan täynnä"

Lammilla on 150 paikkaa SPR:n Hämeen piirin koordinoimassa vastaanottokeskuksessa. Lisäksi turvapaikanhakijoita on yksityismajoituksessa.

– Paikkaluku on koko ajan täynnä. Tarpeen tulleen soluasuntoja tiivistetään, mutta pääosin meillä on perheitä, kertoo keskuksen johtajan sijainen Tiina Siikaluoma.

Arki ja vastaanottopalvelut pyörivät opinto- ja työtoiminnan kautta. Suomen kieltä opiskellaan kuusi tuntia viikossa, tai turvapaikanhakija voi valita työtoiminnan. Näin arki rytmittyy, kertoo Siikaluoma.

Käsittelyaikojen pitkittymisestä huolimatta Lammin vastaanottokeskuksen arki on rauhallista, hän sanoo.

– Jokaisen prosessi on yksilöllinen ja jokainen suhtautuu siihen omalla tavallaan. Yleisesti meillä on hyvin rauhallista. Moniammatillisessa tiimissä käydään asiakkaan asioita tarpeen mukaan läpi.

Käsittelyaikoja ja uusintahakemuksia halutaan kuriin

20. heinäkuuta tuli voimaan uusi laki turvapaikkahakemusten maksimikäsittelyajoista (siirryt toiseen palveluun) (Maahanmuuttovirasto). Tuona päivänä tai sen jälkeen jätettyjen hakemusten käsittely saa kestää enintään kuusi kuukautta.

Käsittelyaika lasketaan siitä, kun turvapaikkahakemus on jätetty poliisille tai rajaviranomaisille. Ennen 20. heinäkuuta jätetyille hakemuksille ei ole kuuden kuukauden maksimikäsittelyaikaa.

Nykyään turvapaikkaa voi hakea useita kertoja, jos hakijalla on uusi peruste turvapaikalle. Yleisimmät uusintahakemusten perusteet ovat kristinuskoon kääntyminen ja seksuaalinen suuntautuminen.

Sisäministeriö käynnisti heinäkuussa lakihankkeen, jossa selvitetään mahdollisuuksia muuttaa uusintahakemuksien käsittelyä. Uusintahakemista viivytystarkoituksessa pyritään rajaamaan erityisesti kolmannesta hakemuksesta eteenpäin.

Osa turvapaikanhakijoista on jo neljännellä hakemuskierroksella. Muutoksenhaussa hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa on Migrin tietojen mukaan nyt noin 5 350 ihmistä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus