1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuhmo

Kainuussa heinäsadosta tuli riittävä – heinää on jopa myytäväksi etelän viljelijöille

Osa kainuulaisista viljelijöistä tekee jo kolmatta rehusatoa. Tilanne on maakunnassa harvinainen.

Kuhmo
Heinäpaaleja pellon laidalla läjässä
Kesän heinäsadosta tuli Kainuussa yllättävän hyvä.Marjut Suomi / Yle

Kainuussa tilalliset ovat tyytyväisiä kuluneen kesän heinäsatoon. Vaikka muualla Suomessa on kärsitty kuivuudesta, niin Kainuussa tilannetta auttoi aikainen kevät ja vanhojen nurmien hyvä kunto.

– Kolmas rehusato ei ole ollenkaan tyypillinen, näillä korkeuksilla se ei ole mikään itsestäänselvyys, sanoo sotkamolainen Laura Parmainen. Hänen tilaltaan löytyy 96 lehmää.

– Ei se vielä kasvamassa oleva kolmas rehusato ole iso, mutta se on riittävä, että pääsemme talven yli. Karjan pääluvun kasvettua se on tärkeä lisä, kertoo Parmainen.

Heinän määrässä on isoja alueellisia eroja jopa yksittäisen kunnan sisällä. Erityisestä rannikolla on rehusta kova pula.

– Säilörehun suhteen on ollut vaikea tilanne, kun kunnan sisälläkin on vaihtelua sadon määrässä. Tilanne johtuu liian vähäisestä vesisateista. Myös kuivuus oli ongelma ja siihen yhdistyivät pitkät hellejaksot, pohtii Laura Parmainen.

– Kainuussa tilanne on kohtalainen. Jotkut viljelijät ovat ilmoittaneet, että voivat myydä rehua muualle Suomeen, sanoo Laura Parmainen.

Lue seuraavaksi