Hyppää sisältöön

Kansanedustajan pestiä tavoitteleva perussuomalaisten valtuutettu kehotti "eliminointitehtäviin" Punaista Ristiä kohtaan – tuomittiin käräjäoikeudessa 50 päiväsakkoon

Juvan kunnanvaltuutettu Ano Turtiainen pyrkii eduskuntavaaleissa ehdolle Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.

Kuva: Inka Hannonen / Yle

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi Kaakkois-Suomen vaalipiirissä pyrkivä Ano Turtiainen on saanut Etelä-Savon käräjäoikeudessa tuomion julkisesta kehottamisesta rikokseen.

Juvan perussuomalaisten puheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu Turtiainen kehotti Facebook-kirjoituksessaan rikoksiin Suomen Punaista Ristiä kohtaan.

Facebook-päivitykseensä Turtiainen oli jakanut blogitekstin, jossa käsiteltiin Tampereen kaupungin ja SPR:n järjestämää infotilaisuutta vastaanottokeskuksista. Turtiainen kiitteli saatetekstissä kansalaisia, jotka "ovat ottaneet riskejä toimiessaan eliminointitehtävissä olemassa olevien ja suunnitteilla olevien vastaanottokeskusten tuhoamisessa."

Kirjoituksessa Turtiainen myös kysyi, "onko nyt aika laajentaa toimia vihollisen pääpaikkoihin, joista sen toimia johdetaan. Tästä jakamastani kirjoituksesta selviää pahin vihollisemme (SPR)."

Syyttäjän mukaan Turtiaisen julkaisema kirjoitus kehotti tuhoamis- ja eliminointitoimiin, eli ainakin omaisuusrikoksiin Suomen Punaista Ristiä kohtaan. SPR oli oikeusjutussa asianomistajana.

"Ne, ketkä ottavat kantaa yhteiskunnan ongelmiin, tuntuvat olevan syytettynä"

Turtiainen kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen. Käräjäoikeudelle toimittamassaan vastauksessa hän sanoi aikoneensa saada blogitekstin jakamalla aikaan asiallista keskustelua.

– Tämä on tätä päivää. Ne, ketkä ottavat kovasti kantaa yhteiskunnan ongelmiin, tuntuvat olevan vähän jokainen jollain tavalla syytettynä ja saavan sakkoja, Turtiainen kommentoi tuomiotaan Ylelle.

– Ei tämä yllätyksenä tullut, kyllähän poliittinen ajojahti on sellaista ollut. Osasin arvata, että kyllähän siellä on sakkolappu varmaan kirjoitettu valmiiksi.

Turtiainen tuomittiin käräjäoikeudessa 50 päiväsakon rangaistukseen. Hän ei usko valittavansa tuomiosta.

– En usko, että päätös mihinkään muuttuu valittamalla. Tuskin siihen voimavarojani käytän.

Mielii ehdolle eduskuntavaaleissa

Turtiainen on nostettu Etelä-Savon piirin ehdokasehdokkaaksi (siirryt toiseen palveluun) eduskuntavaaleihin Kaakkois-Suomen vaalipiiriin. Lopullisen päätöksen ehdokkuudesta tekee ensin Perussuomalaisten Etelä-Savon piiri, jonka jälkeen Kaakkois-Suomen piirijärjestöt vielä päättävät koko vaalipiirin ehdokaslistasta. Lopuksi Perussuomalaisten puoluehallitus vielä vahvistaa ehdokaslistan.

Facebook-kirjoituksesta noussut kohu vei Turtiaisen poliittiselle uralle.

– Itse asiassa olen politiikassa mukana, koska ajattelin, että mielipiteilläni on kysyntää. Minua houkuteltiin politiikkaan mukaan, niin lähdin. Uskon olevani käräjillä juuri siksi, että olen menestynyt politiikassa.

– Kun aloin kampanjoimaan maakuntavaaleihin ja ostin paikallislehdestä ilmoituksen, niin haastemies otti yhteyttä ja tämä asia piti saada kiireesti käräjille. Aikaisemmin minulle jäi poliisilta sellainen käsitys, että tästä tulee syyttämättäjättämispäätös, Turtiainen kertoo.

– Nyt kun minua on vielä esitetty eduskuntavaaliehdokkaaksi, niin potti vain kasvaa. Tuntuu vain, että halutaan tehdä tikusta asiaa.

.
.