1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalinen häirintä

MOT kokosi tiedot yläkouluista – pahimmillaan joka viides oppilas kokee seksuaalista häirintää: "Ei oteta ongelmaa tosissaan"

Professori toivoo opettajakoulutukseen lisää seksuaalikasvatusta.

seksuaalinen häirintä
nuoret selaavat kännyköitänsä
AOP

Osassa Suomen yläkouluja oppilaat joutuvat kokemaan seksuaalista häirintää selvästi muita kouluja enemmän, selviää Ylen Mot-ohjelman kouluista kokoamista tiedoista. Enimmillään eroa on jopa viisinkertaisesti koko maan keskiarvoon verrattuna.

MOT-toimituksen koostamat tiedot saavat myös nuorisotyön ammattilaisen mietteliääksi.

Helsingin Poikien Talon seksuaali- ja terveystyöstä vastaava ohjaaja Henrik Heiskanen sanoo seksuaalikasvatuksen olevan erittäin tärkeä osa nuorten kasvatustyötä.

– Seksuaalisuus kuuluu kaikille ja se on hirveän iso osa nuorten elämää. Ei seksuaalisuutta voi sivuuttaa, vaan se tulee ottaa huomioon kasvatustyössä, Heiskanen sanoo.

Professori: Osassa kouluista ongelmat tunnistetaan paremmin

Kouluterveyskyselyn mukaan osassa kyselyyn vastanneista kouluista puoli prosenttia oppilaista ilmoitti kokeneensa ahdistelua koulussa viime vuoden aikana. Joissain yläkouluissa puolestaan lähes joka viides oli kokenut ahdistelua.

Samassa tutkimuksessa oli oppilaitoksia, joissa ei ollut koettu ahdistelua ollenkaan. Kyselyyn osallistuneista yläkouluista 14 prosenttia, ammatillisista oppilaitoksista 28 prosenttia ja lukioista 43 prosenttia oli sellaisia, joissa yksikään kyselyyn vastannut ei kertonut kokeneensa häiritsevää seksuaalista ahdistelua koulussa.

Helsingin yliopiston apulaisprofessorille Kristiina Brunilalle tulokset kertovat siitä, että jotkut opettajista tunnistavat ongelmat paremmin.

– Erot koulujen välillä kertovat siitä, että osassa kouluista ongelmat tunnistetaan paremmin ja niihin osataan myös puuttua paremmin, Brunila sanoo.

– Oppilaat ja opettajat myöskin tietävät näissä kouluissa paremmin, mitä pitää tehdä, jos kokee tai havaitsee häirintää, Brunila jatkaa.

" Seksuaalikasvatus saatava opettajien ammattikoulutukseen"

Apulaisprofessori Brunilan mukaan yksi lääke ongelmaan olisi seksuaalikasvatuksen tuominen opettajien ammattikoulutukseen.

– Tarvitsemme lisää koulutusta kaikille koulussa toimiville, koska missään opettajien koulutuksessa tai täydennyskoulutuksessa ei tarjota kunnollista ja systemaattista yhdenvertaisuuskoulutusta, hän sanoo.

Brunila kummastelee sitä, että poliittiset päättäjätkään eivät velvoita opettajankoulutusta ottamaan huomioon näitä asioita.

– Ikään kuin ei oteta ongelmaa tosissaan. Opettajilta ja rehtoreilta puuttuu edelleenkin ymmärrys ja välineet havaita näitä ongelmia.

MOT toimituksen kokoamat tiedot perustuvat kevään 2017 Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) kouluterveyskyselyyn.

Katso myös Yle Uutisluokan marraskuussa tekemä video, jolla yläaste- ja lukioikäiset nuoret kertovat kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä.

Lue seuraavaksi