Seuraa suorana Areenasta klo 9.50 alkaen: Komission puheenjohtaja kohtaa Euroopan parlamentin viimeistä kertaa – odotettavissa eurojargonia ja tulikiveä

Kyseessä on ehkä viimeinen Brexit-nikkareiden ja Jean-Claude Junckerin kohtaaminen.

Euroopan parlamentti
Unionin tila -puhe Euroopan parlamentista
Unionin tila -puhe Euroopan parlamentista

Euroopan komission puheenjohtajan unionin tilaa käsittelevä puhe ei yleensä herätä ennakkoon suuria intohimoja.

Tavoite oli varmasti toinen kymmenisen vuotta sitten, kun unionin tila -puhe tuli komission puheenjohtaja vuotuiseen ohjelmaan.

Nyt verkkolehti Politico luonnehtii (siirryt toiseen palveluun) unionin tila -puhetta julmasti näin: "Se on samanlainen kuin Yhdysvaltain presidentin pitämä liittovaltion tila -puhe, paitsi ilman visiota. Kuin kuningattaren puhe ilman kuningatarta"

Keskiviikkoaamuna komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nousee pitämään tämän puheen viimeistä kertaa. Siksi Strasbourgin täysistuntosaliin odotetaan enemmän latausta kuin tavallisesti.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin.

Viimeinen tilaisuus nokitteluun

Kyseessä on Junckerin viimeinen tilaisuus esiintyä "Euroopan johtajana" Euroopan parlamentin edessä. Ensi keväänä järjestetään eurovaalit, ja niiden jälkeen myös komission kokoonpano vaihtuu.

Junckerilla on siis tilaisuus jättää ensimmäinen julkinen testamentti viiden vuoden urakasta. Hän todennäköisesti pyrkii mainitsemaan mahdollisimman monia koskettavia seikkoja kuten taannoisen esityksen kellojen siirtelyn lopettamisesta.

Toisaalta Euroopan parlamentin jäsenet pääsevät ehkä viimeistä kertaa esittämään Junckerille hänen puheenjohtajakauttaan koskevia kysymyksiä julkisesti.

Monella parlamentin jäsenellä voi olla hampaankolossa jotain viimeksi kuluneiden viiden vuoden ajalta.

Tilaisuus venyy ainakin parituntiseksi, koska moni parlamentin jäsen haluaa käyttää puheenvuoron.

Toisaalta puhujien iso määrä takaa myös sen, että salissa on ihmisiä. Strasbourgin täysistuntojen aikana parlamentin jäsenillä on yleensä monia päällekkäisiä kokouksia, minkä vuoksi sali on vierailevan puhujan näkökulmasta usein nolon tyhjä.

Keskiviikon tilannetta ei helpota Junckerin maine melkoisen harmaana puhujana.

Nigel Farage
Nigel FaragePatrick Seeger / EPA

Missä kamera, siellä Nigel Farage

Kun Juncker on pitänyt puheensa, kahdeksan parlamentin poliittisen ryhmän johtajaa saa vastata siihen.

Se tarkoittaa myös Junckerin ja Brexit-arkkitehti Nigel Faragen kohtaamista. He ovat ottaneet yhteen useasti tällä vaalikaudella.

Faragen muistissa on taatusti keskustelu, joka käytiin EU-parlamentissa heti sen jälkeen kun Britannia äänesti EU-eron puolesta (video). (siirryt toiseen palveluun)

Juncker totesi silloisessa puheessaan, että EU:ssa on kunnioitettava Britannian tekemää päätöstä. Farage vastasi taputtamalla kovaäänisesti. Juncker totesi siihen: "Tämä on viimeinen kerta, kun aplodeeraat täällä. Itse asiassa olen yllättynyt, että edes olet täällä. Miksi oikein olet täällä?"

Farage käyttää taatusti tilaisuuden vastata Junckerille. Hän pyrkii esiintymään Euroopan parlamentissa vain, kun saa läsnäololleen mahdollisimman suuren huomion. Nyt tällaista huomiota on tarjolla viimeisiä kertoja.

Maaliskuussa tapahtuvan EU-eron jälkeen britit eivät enää osallistu parlamentin täysistuntoihin.

Miten EU-vaalien läheisyys vaikuttaa?

Ensi toukokouussa käytävien EU-vaalien asetelmia haetaan jo nyt.

Euroopan parlamentin suurimman ryhmän EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber ilmoitti viime viikolla pyrkivänsä komission seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Tämä on hänen ensimmäinen merkittävä EU-tason poliittinen esiintymisensä sen jälkeen. Se voi tarkoittaa sitä, että muut parlamentin jäsenet voivat haastaa myös häntä.

Myös monilla muilla on vaalien suhteen paljon pelissä. Esimerkiksi ranskalaisen laitaoikeiston Marine Le Penin varajohtamassa ENF-ryhmässä mietitään nyt varmasti, miten ryhmään saataisiin liittymään yhä useampi Euroopan äärioikeaa laitaa edustava puolue.

Kannatusta etsivät myös ranskalaiset liberaalit. Presidentti Emmanuel Macronin Liikkelle! -ryhmällä ei ole nyt edustusta EU-parlamentissa, mutta se on ilmoittanut osallistuvansa tuleviin vaaleihin.

Keskustelua voi seurata suorana Yle Areenasta kello 9.50 alkaen.

Puhujalistan ja puheiden arvioidut kellonajat voi tarkistaa aamun aikana täältä (Euroopan parlamentin sivut). (siirryt toiseen palveluun)