Uutta tietoa, miksi epäilty lähti hurjaan pakoon ja ampui poliiseja tuulilasin läpi Lempäälässä, kuoli poliisin luotiin – esitutkinta valmistui

Suomessa asuva Ison-Britannian kansalainen ampui takaa-ajon jälkeen virkapukuista poliisia.

esitutkinta
Lempäälä kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi Lempäälässä viime keväänä tapahtuneen murhan yrityksen esitutkinnan. Suomessa asuva Ison-Britannian kansalainen ampui takaa-ajon jälkeen virkapukuista poliisia.

Poliisi joutui käyttämään tilanteessa ampuma-asetta ja epäilty kuoli yhteen poliisin luotiin.

Ampuminen tapahtui Lempäälän Moisiossa 28. huhtikuuta.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Paavo Tuominen kertoo, että esitutkinta toi todennäköisesti uutta tietoa siihen, miksi epäilty käyttäytyi kuten käyttäytyi. Epäilty on kuollut, mutta tutkinta antaa viitteitä käytöksestä.

Tuomisen mukaan epäillyllä oli ollut vaikeuksia poliisin kanssa aiemmin. Hänet oli määrätty ajokieltoon edellisen vuoden elokuussa. Miehen on todettu lisäksi olleen ajon aikana päihteiden vaikutuksen alainen.

– Ajoneuvo oli lisäksi puutteellinen, siinä ei ollut esimerkiksi rekisterikilpiä. Nämä voivat olla syitä, miksi henkilö ei pysähtynyt. Hänellä oli ollut lisäksi ongelmia poliisin kanssa aiemmin, Tuominen kertoo Ylelle.

Raju takaa-ajo

Tilanne sai alkunsa viime keväänä, kun poliisi pysäytti henkilöauton Lempäälässä Moision alueella. Autossa oli kolme henkilöä. Autossa matkustajana olleet kaksi nuorta miestä jäivät autosta pysäytyspaikalle ja kuljettaja pakeni yksin. Usean kilometrin takaa-ajon jälkeen poliisi pysäytti pakenevan auton kiilaamalla.

Poliiseja kohti ampuneen miehen käyttämä ase oli omatekoinen putkihaulikko. Tutkinnan mukaan rikosasiaan ei liittynyt muita henkilöitä ja mies oli autossa yksin ampuessaan poliisia.

Poliisi loukkaantui ampumavälikohtauksessa.

Miestä on epäilty murhan yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta sekä törkeästä ampuma-aserikoksesta ja kuudesta liikennerikoksesta liittyen ajotapaan ja ajoneuvon kuntoon.

Takaa-ajon aikana ajoneuvon nopeus nousi jopa 180 kilometriin tunnissa.

Takaa-ajossa oli mukana kymmenisen poliisipartiota ja pysäytyshetkellä auton ympärillä oli kolme poliisipartiota. Partiot pyrkivät saamaan kuljettajan antautumaan käskyttämällä ja lopulta aseella uhaten. Mies vastasi tilanteeseen ampumalla auton tuulilasin läpi kohti poliiseja, keskusrikospoliisi kertoo.

Syyttäjä-tutkinnanjohtaja on päättänyt, ettei poliisin toiminnasta ole ollut syytä aloittaa esitutkintaa.

Otsikkoa täsmennetty 12.9. kello 8.57.

Lue lisää:

Uutta tietoa poliisia kohti ampuneesta: Partiot kohtasivat miehen kaasunaamari kasvoilla, osa tiedoista jää salaisiksi

Lempäälän huhtikuisesta ampumavälikohtauksesat ei aloiteta poliisien osalta esitutkintaa – tapauksessa poliiseja kohti ampunut mies kuoli poliisin luoteihin

Mies ampui poliiseja kohti Lempäälässä, ampuja kuoli poliisin luoteihin

Kymmenisen luotia vuodessa – poliisi ampuu Suomessa harvoin