Lapin sairaanhoitopiirin oma sote-alue ei vielä toteudu

Alueen kunnat haluavat katsoa ensin eduskunnan kannan valtakunnalliseen sote-kuvioon.

sote-uudistus
Lääkärin hoitovälineitä
Lapin sairaanhoitopiirissä ainakin kolme kuntaa näyttää ehdollista vihreää omalle sote-alueelle. Muonio ja Enontekiö ovat jo siirtäneet perusterveydenhuoltonsa LHSP:n hoidettavaksi.Juha Kivioja / Yle

Lapin sairaanhoitopiiri selvitti alueensa kuntien mielipidettä oman vapaaehtoisen sote-alueen perustamisesta elokuun lopulla.

Jäsenkuntakokouksessa 21. elokuuta osallistuja totesivat, että valtakunnalliset päätökset halutaan katsoa ensin. Niitä tehtäneen loppuvuodesta.

– Vaikuttaa siltä, että osalla kunnista on kiinnostusta lähteä keskustelemaan vaihtoehtoisesta ratkaisusta, jos maakunta- ja soteuudistus ei etene suunnitellussa aikataulussa, sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela kertoo.

Taustalla on Jokelan kesäkuinen ehdotus omasta vapaaehtoisesta sotealueesta ja kuntien perusterveydenhuollon siirtämisestä sairaanhoitopiirille. Valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus kun on jo nyt venymässä vuoteen 2021.

Lapin sairaanhoitopiiri lähetti vielä kokouksen jälkeen kunnille erillisen sähköpostikyselyn asiaan liittyen. Kunnan- tai kaupunginhallitukset ovat käsitelleet asiaa kokouksissaan syyskuun aikana.

Kolme kuntaa väläyttelee vihreää valoa

Yle Rovaniemi kysyi kaikilta Lapin sairaanhoitopiirin alueen kunnilta, mikä on niiden reaktio Lapin sairaanhoitopiirin esitykseen.

Inarin kunnanhallitus suhtautuu yhden sairaanhoitopiirin muodostamaan sote-alueeseen epäilevästi. Sen mukaan uudistusta tulee rakentaa maakuntavetoisesti.

Moni alueen kunta haluaa vielä jättää kantansa avoimeksi ja päättää asiasta tilanteen mukaan. Yle Rovaniemen kyselyssä avoimeksi kantansa jättää neljä kuntaa: Savukoski, Posio, Pelkosenniemi ja Rovaniemi.

Muonio ja Enontekiö ovat jo siirtäneet perusterveydenhuoltonsa Lapin sairaanhoitopiirin vastuulle. Muonion kunnanjohtaja Lasse Peltonen ei varsinaisesti ota kantaa oman sote-alueen perustamiseen.

– ICT-palvelujen yhdenmukaistaminen ja niihin keskittyminen olisi nyt maakunnan kannalta olennaisinta, Peltonen pohtii sähköpostissaan.

Jari Jokela, Lapin sairaanhoitopiirin johtaja.
Jari Jokela, Lapin sairaanhoitopiirin johtaja.Iines Jakovlev / Yle

Enontekiö taas näyttää jo nyt omalle sotelle ehdollista vihreää valoa. Pellokin on lähdössä oman sote-alueen taakse, jos valtakunnallista ratkaisua ei pian saada.

– Hoito- ja palveluketjut kaipaavat integraatiota ja tehostamista palveluiden turvaamiseksi Lapissa tulevaisuudessa, hyvinvointijohtaja Johanna Korteniemi Pellon kunnasta kommentoi.

Ranuan kunnanhallitus on tällä hetkellä valmis siihen, että selvitystyötä jatketaan.

– Sote-asioissa tullaan joka tapauksessa tarvitsemaan leveämpiä hartioita ja yhteistyötä asioiden hoitamiseksi, kirjoittaa vastauksessaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Paula Haarahiltunen.

Yle Rovaniemen kyselyyn vastasi yhdeksän Lapin sairaanhoitopiirin alueen viidestätoista kunnasta.