Puolitoistavuotias lapsi putosi rakennustyömaalla kaiteen välistä – Hovioikeus piti sakkotuomiot voimassa

Työmaata ei ollut rajattu eikä putoamissuojauksesta ollut huolehdittu.

Työlainsäädäntörikkomus
Lakikirja pöydällä.
Tiina Jutila / Yle

Turun hovioikeus on pitänyt ennallaan Tampereella runsaat kolme vuotta sitten tapahtuneeseen putoamisonnettomuuteen liittyvät tuomiot. Kesäkuussa 2015 puolitoistavuotias lapsi putosi noin neljän metrin korkeudelta lattiaremonttityömaalla. Isä oli lapsensa kanssa vierailulla rakennuksessa, kun lapsi putosi kaiteen välistä kivilattialle ja loukkaantui.

Rakennuksen toisen kerroksen tasanteen kaiteiden teräsrakenteista oli irrotettu lasilevy lattian pinnoitustyön ajaksi. Tilalle ei ollut laitettu mitään suojarakenteita, työmaasta ei varoitettu eikä sen vaikutusaluetta ollut merkitty. Myöskään ulkopuolisten pääsyä vaara-alueelle ei ollut estetty.

Kesällä 2017 Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi kangasalalaisen rakennusliikkeen 25 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yrityksen työnjohtaja ja projektipäällikkö tuomittiin runsaan 2 000 euron sakkoihin työturvallisuusrikoksesta ja eriasteisesta vammantuottamuksesta.

Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi lapselle maksettavaksi korvauksia kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta ja oikeudenkäyntikuluista yhteensä yli 30 000 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan oli pitkälti riidatonta, että työmaata ei ollut rajattu eikä putoamissuojausta toteutettu.

Valittajat vaativat hovioikeudessa rangaistusten alentamista ja projektipäällikkö rangaistuksen kumoamista. Hovioikeus katsoi, että uudesta todistelusta huolimatta käräjäoikeuden tuomiota ei ole aihetta muuttaa.