Hyppää sisältöön

Liigan päävalmentajaksi kasvanut Ville Nieminen käskyttää nyt Pelicansia: "Uudet ihmiset ja uusi ympäristö opettavat enemmän kuin ehkä luulisi"

Pelicans haluaa hyökätä omilla ehdoillaan, mutta pelistä pitää löytyä myös erilaisia rytmejä.

Päävalmentaja Ville Nieminen luonnehtii Pelicans-kannattajia uskollisiksi, vaativiksi ja äänekkäiksi. Kuva: Petri Niemi/Yle

Jääkiekkoliigajoukkue Pelicansin pelaajat vetävät alkulämpöjä ennen aamun jääharjoituksia Lahden jäähallissa. Kopista kantautuu käytävälle rap-musiikkia.

– Rap ei ole valmennuksen musiikkivalinta, mutta pelaajat rakentavat oman arkensa, naurahtaa ensimmäistä kauttaan lahtelaisten ja SM-liigajoukkueen päävalmentajana aloittava Ville Nieminen.

Vastaus kertoo Niemisen yhdestä tavaramerkistä valmentajana eli pelaajalähtöisyydestä.

Hän on entinen huippupelaaja, mutta nyt hän on myös ensimmäinen liigan päävalmentaja, joka on pelaajana voittanut NHL:ssä Stanley Cupin.

Päävalmentaja Nieminen ja Pelicans aloittavat liigakautensa perjantaina vierasottelulla Vaasan Sportia vastaan. Valmentaja haluaa nähdä joukkueensa pelissä monipuolisuutta.

– Tietysti hyökkäämistä omin ehdoin. Pelissä pitää olla myös eri vaiheita ja eri rytmejä. Olemme valinneet Lahdessa tehdyn hyvän työn ja Pelicans-identiteettiä on rakennettu. Nyt sitä vahvistetaan.

Kiekollista taitoa ja jämäkkää työntekoa

Kauteen valmistautuminen toi lahtelaisjoukkueelle Pitsiturnauksen voiton elokuun alussa. Sen jälkeen Pelicans on hävinnyt pelaamastaan viidestä liigan harjoitusottelustaan (siirryt toiseen palveluun) neljä.

– Olemme luottavaisin mielin. Taistelu on kovaa ja into on korkealla. Välillä on ollut ehkä yli-innokasta ja ylirohkeatakin pelaamista.

Lahtelaisnipun uudeksi kapteeniksi valittu Hannes Björninen sanoo, että Niemisen jälki näkyy joukkueessa ja pieniinkin yksityiskohtiin kiinnitetään huomiota.

– Joukkueen kiekollista taitoa on tehty paljon. Hyökkääjänä olen hionut maalille menoa ja esimerkiksi käännöksiä pienessä tilassa sekä pelinlukua.

Pian 23 vuotta täyttävä lahtelaisten oma kasvatti ottaa kapteenin roolin mieluusti vastaan.

– Olin viime kaudella liigajoukkueen varakapteeni, joten ei tämä täysi yllätys ollut. Kapteenin rooliin kuuluvat jämäkkä työnteko harjoituksissa ja peleissä sekä hengenluonti ja positiivisuus.

– Hän on luontainen ja verbaalinen johtaja. Hannes johtaa lahtelaisella Pelicans-taistelulla ja esimerkillä, lisää päävalmentaja Ville Nieminen.

Aina kun tulee uuteen paikkaan, niin ne ihmiset ja ympäristö opettavat enemmän kuin ehkä luulisi.

Ville Nieminen

Pelicans uusi maalivahtiosastonsa täksi kaudeksi. Uusi maalivahtivalmentaja Arttu Lipsanen työskenteli viimeksi Tapparan A-nuorissa. Kuva: Petri Niemi/Yle

Kärkikentät ja uudet maalivahdit taistelevat

Viime kaudella Pelicans sijoittui päävalmentaja Petri Matikaisen kipparoimana liigassa kymmenenneksi.

Uusi liigakausi alkaa perjantaina vierasottelulla Vaasan Sportia vastaan. Lauantaina kotihallissa joukkueen tason mittaa Rauman Lukko. Vaikka tavoitteita ei vielä ääneen rummutetakaan, menestys ja pudotuspelit kuulostavat rivien välistä luettuina vähimmäistavoitteilta.

– Odotetaan hyvää kautta. Tavoitteena on heti perjantaina hyvä esitys ja pelata siitä eteenpäin nousujohteinen kausi, kapteeni Hannes Björninen kertoo.

Pelicansin alkavan kauden pelaajabudjetti on 1,75 miljoonaa euroa eli sama kuin viime kaudella. Joukkue on kuitenkin vahvasti uusiutunut. Tavoitteena on ollut nuori ja energinen kokonaisuus.

Päävalmentaja odottaa joukkueelta ennakkoluulottomuutta, ahkeruutta ja yhteistyökykyä.

– Lisäksi kahden kärkikentällisen täytyy kantaa. Odotan paljon esimerkiksi uusilta tulokkailta Oliwer Kaskelta ja Miihkali Tepolta. Mikko Kousa tulee sairauslomansa jälkeen takaisin ja näyttää olevan huippukunnossa, Ville Nieminen listaa.

Pelicans hankki myös uudet maalivahdit. JYP:istä tuli Jussi Olkinuora ja Tshekin pääsarjasta nuori lupaus Jakub Skarek.

– Olemme erittäin tyytyväisiä. Kaksi kovaa "hevosta" taistelee paikasta. Olkinuora lähtee ykkösvahtina viemään aluksi.

Lahtelaiset ovat vahvistaneet hyökkäystään myös tuoreella Tshekin mestarilla Hynek Zohornalla ja Itävallan maajoukkueen Manuel Ganahlilla. Puolustukseen on hankittu Ruotsin jääkiekkoliigasta Henrik Nilsson.

Nieminen viihtyy Lahdessa

Ennen Pelicansin päävalmentajan pestiä Ville Nieminen toimi liigajoukkue Mikkelin Jukureiden apuvalmentajana. Uusi ympäristö on haastanut valmentajaakin muutokseen.

– Aina kun tulee uuteen paikkaan, uudet ihmiset ja uusi ympäristö opettavat enemmän kuin ehkä luulisi. Malttia ja avakatseisuutta joutuu aina muokkaamaan.

– Se aika on mennyt, kun valmentaja huutaa koko ajan kovaa. Harjoituksissa on kova vaatimustaso, se on kyllä tullut selväksi. Enemmänkin keskitytään oikeisiin ajatuksiin ja siihen, että toimitaan oikein, arvioi Pelicansin kapteeni Hannes Björninen uutta koutsia.

Niemisen perheen koti on Tampereella, mutta valmentajan sukkulointi kodin ja työpaikan välillä on karsittu vähiin.

– Asun Lahdessa ja sunnuntaisin käyn kotona. Paljonhan tässä mennään jääkiekon ympärillä. Lahdessa vapaa-aika kuluu ulkoillessa ja kuntosalilla. Käyn katsomassa usein myös esimerkiksi Pelicansin A-junnujen ja Peliittojen pelejä.

Harjoituksissa on kova vaatimustaso, se on kyllä tullut selväksi.

Hannes Björninen

Kuva: Petri Niemi/Yle

"Trance-Tyrväinen" värittää kopin äänimaisemaa

Aamupäivän jääharjoituksissa päävalmentaja Ville Nieminen ohjeistaa rauhallisesti mutta jämäkästi pelaajiaan. Kaukalon laidalla valmennustiimiin kuuluva ja Pelicansin suuromistaja Pasi Nurminen rytmittää myös harjoitusta.

Samaan aikaan pukukoppimusiikit pauhaavat tyhjille seinille pukuhuoneessa ja kuntopyörien täyttämässä jumppasalissa.

Antti Tyrväinen hoitaa musiikkivastaavan hommia Taavi Vartiaisen kanssa. "Trance-Tyrväinen" on tuonut sinne tätä elektronisempaa, mutta sen lisäksi soi tietysti muun muassa perinteinen rock`n roll. Hyvä, että kaikille on jotakin ja kaikki viihtyvät, kuittaa kapteeni Björninen musiikkipuolen.

Ämyreistä alkaa kaikua Toto-yhtyeen 1980-luvulla tekemä jättihitti Africa.

Voit kuunnella Ville Niemisen haastattelun täältä.

.
.