1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Kokkolan päivähoitoruuhkiin on tulossa helpotusta – tilaelementteihin mahtuu satakunta lasta

Uudet tilat saadaan käyttöön toivottua myöhemmin, joulu-tammikuussa.

päivähoito
Lapsia päiväkodissa.
Tulliharjun päiväkodin Runokopassa askarrellaan ja piirretään.Kalle Niskala / Yle

Eskarilaiset Vilja Parpala ja Mona Mamia kirmaavat Kokkolan Tulliharjun päiväkodin vieressä sijaitsevassa pienessä puistossa. Leikki menee niin, että juostaan täyttä vauhtia kiveltä toiselle hirveästi nauraen. Tai siltä se näyttää. Tyttöjen tulkinta on kiinnostavampi.

– Me juostiin kivelle, oltiin siinä hetken aikaa ja juostiin taas taas taas taas ja juostiin ja juostiin. Ja sitten kumivene meni puhki ja me jouduttiin juosta toiselle laivalle, eikun kivelle.

– Se oli kivaa, koska kivi lensi siihen kumiveneeseen. Hehee, se oli niin hauskaa!

Tyttöjen leikeistä ei heijastu aikuisten huoli siitä, että Tulliharjun päiväkoti on viimeistä paikkaa myöten täynnä ja tulijoita olisi lisääkin. Päiväkodin johtaja Kaisa Wacklin sanoo, että se on tarkoituskin.

– Kyllä me pyrimme siihen, että lapsi on meillä ykkösjuttu. Toivottavasti hänen arkeensa tilanne ei näy eikä vaikuta. Töitä tehdään ihan rauhassa ja opetussuunnitelmien ja varhaiskasvatussuunnitelmien mukaan. Paine on tässä asiassa enemmän siellä palvelupäälliköillä ja johtoryhmillä.

Hoitopaikoista tuli haluttuja

Kokkolan varhaiskasvatuksessa on eletty ruuhkaisia aikoja viime vuodesta lähtien. Päivähoidon tarve lähti yllättäen räjähdysmäiseen nousuun, kun perheissä päästiin töihin ja aloitettiin opiskelut.

Tavallisesti Kokkola on varautunut kasvattamaan päivähoitopaikkojen määrää vuosittain noin kymmenellä. Muutamassa kuukaudessa hoitopaikkaa tarvitsi yllättäen pari sataa lasta aiempaa enemmän.

Käyttöön otettiin väliaikais- ja vuokratiloja, joihin palkattiin myös lisää henkilökuntaa. Tälle vuodelle satsaukset tuonevat noin 400 000 euron määrärahatarpeen.

– Onhan se positiivista, että ihmiset ovat saaneet töitä. Tämä perheiden elämäntilanne näkyy Tulliharjun päiväkodissa selvästi. Jos aiemmin lapsen hoitoajaksi on riittänyt 20 tuntia, niin nyt tarvitaankin se kokopäivähoito, konkretisoi Kaisa Wacklin Tulliharjusta.

Tilaelementit apuun

Pian paine helpottaa selvästi, sillä kahden päiväkodin pihalle hankitaan vuokratut tilaelementit.

Lisätiloja toivottiin jo syksyksi, mutta toinen saadaan Falanderinkadun päiväkotirakennuksen pihalle aikaisintaan loppuvuodesta. Toinen taas sijoitetaan Tulliharjun päiväkodin yhteyteen. Se saapuu arvioiden mukaan alkuvuodesta.

Päiväkodin johtaja Kaisa Wacklin Tulliharjusta on tyytyväinen, sillä viereiseen puistoon sijoittuva rakennus vaikuttaa todella hyvältä. Lääniä tulee lisää noin 400 neliötä.

– Tilaelementtiin tulee kolme lapsiryhmää. Jokaisella on oma sisäänkäynti, eteinen, vessa ja kaksi huonetta. Vierekkäiset ryhmät voivat helposti toimia yhdessäkin, vaikka tilat ovat omat.

Huono puoli on tietysti se, että Viljalla ja Monalla ei ole silloin enää tilaa kirmata tontilla, koska tilaelementti ja siihen käytävällä liitettävä ruokala-, toimisto- ja taukotila lohkaisevat alasta ison osan.

Varhaiskasvatustoimenjohtaja Kai Kytölaakso arvioi varovaisesti, että parhaimmillaan Kokkolaan saadaan tilaelementtien ansiosta sata hoitopaikkaa lisää. Määrä riippuu kuitenkin siitä, minkä ikäisille lapsille hoitoa tarvitaan. Alle 3-vuotiaiden lasten ryhmään mahtuu 12 lasta, mutta yli kolmevuotiaiden ryhmässä lapsia voi olla enemmän.

Jatkossa yhä enemmän tarvetta?

Varhaiskasvatustoimenjohtaja ei huokaise helpotuksesta uusimpien tilaratkaisujen vuoksi. On nimittäin mietittävä tulevaisuutta.

Ehkä paine päivähoitoon pysyy kovana jatkossakin. Ehkä valtiovalta päättää, että kaikille maan viisivuotiaille on tarjottava ilmainen päivähoito joka kunnassa, sen sijaan että nyt sitä tarjotaan vain kokeilukunnissa.

– Valtion päätökset tuntuvat tulevan aina nopeasti. Kunnissa toivottaisiin, että olisi pari, kolme vuotta aikaa reagoida, jos pitää rakentaa ja investoida, mutta ei se ole mennyt niin. Saattaa olla, että viisivuotiaille tarjotaan ilmaista hoitoa jo ensi vuonna, miettii varhaiskasvatustoimenjohtaja Kai Kytölaakso.

Sillä aikaa Kokkolassa etsitään yhä uusia tiloja, varmuuden vuoksi.

Keskustan tuntumassa Runeberginkadulla on kaupungin kiinteistöjä, jotka on tarkoitus remontoida päivähoidon tarpeisiin mahdollisesti kesäksi 2019. Lisäksi nykyisin paljolti evakkotiloina toimivasta Vingen kiinteistöstä saattaisi jatkossa olla apua.

Lue seuraavaksi