Päihdeongelmainen nainen vastaa valtuutetulle, joka kutsui häntä ihmisroskaksi: "Sen pitäisi olla muutama päivä tuolla kadulla"

Yle kävi asunnottomien palvelukeskuksessa kysymässä kommentteja oululaisen kaupunginvaltuutetun ihmisroska-kommentteihin. Yhdestä tuntui pahalta, toinen ymmärsi.

päihderiippuvuus
Mies selailee puhelinta.
"Moilanen oli oikeassa – karusti sanottuna, minä olen ihmisroskaa, yhteiskunnan pohjasakkaa", oululainen Kalle Kivelä sanoo.Timo Nykyri / Yle

– Mitä Oulun kaupunki aikoo tehdä sille ihmisroskalle, jota siellä on yllättävän paljon? Siis tarkoitan niitä vähäosaisia ihmisiä, jotka käyttävät ammattimaisesti alkoholia, huumeita, päihteitä ja ovat nyt ottaneet Isokadun kodikseen.

Tätä Oulun kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen kysyi kaupunginvaltuuston kokouksessa 10.9.

Moilasen sanomiset kirivät myös niiden ihmisten korviin, joihin kommentti oli kohdistettu: päihdeongelmaisiin. Yksi heistä on Kenttätien palvelukeskuksessa asuva Maija (nimi muutettu), joka on viettänyt aikaa sillä nimenomaisella alueella, josta Moilanen valtuuston kokouksessa puhui.

Kenttätien palvelukeskus on asunnottomille päihdeongelmaisille tarkoitettu yksikkö.

– Me emme ole mitään roskia, me olemme ihmisiä.

Maija on itse ollut kodittomana ja viettänyt öitä kadulla. Maijalla on myös alkoholiongelma, mutta hän yrittää raitistua. Hän esiintyy jutussa muutetulla nimellä, koska ei halua leimaantua päihteiden käyttönsä vuoksi.

Hän kertoo, että Moilasen kommentti loukkasi.

Anonyymi silhuettikuva naisesta.
"Sellainen ihminen, joka tuollaista puhuu, niin sen pitäisi olla muutama päivä tuolla kadulla ja kokea sama kuin minä olen kokenut", oululainen Maija kertoo.Timo Nykyri / Yle

Maija kokee, että tämänkaltaiset kommentit alentavat entisestään sellaisen ihmisen itsetuntoa, joka on jo pohjalla. Hän korostaa, että ihmisillä on usein taustallaan monenlaisia ongelmia, joiden vuoksi he ovat alkaneet käyttää päihteitä.

– Sellainen ihminen, joka tuollaista puhuu, niin sen pitäisi olla muutama päivä tuolla kadulla ja kokea sama kuin minä olen kokenut. Silloin tietäisi paremmin, mistä puhuu.

Maijan mielestä ne ihmiset, jotka viettävät aikaansa kaupungilla, ovat siellä siksi, ettei heillä ole muutakaan paikkaa.

– Ei ole muuta vaihtoehtoa. Oulussa ei ole muuta paikkaa sellaisille ihmisille kuin tämä Kenttätie. Muuta paikkaa ei ole.

Kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen sanoi aiemmin Ylelle, että kommentti oli täysi vahinko ja hän pyytää anteeksi puheitaan. Moilanen kertoo tarkoittaneensa kommentillaan sitä, että ihmisen koti ei voi olla kadulla ja ihmiset tarvitsevat apua.

Moilanen joutui kuitenkin jättämään paikkansa Pihlajalinnan Oulun toimitusjohtajana kommenttinsa takia.

Myös ymmärrystä löytyy

Kenttätiellä asuva Kalle Kivelä ymmärtää ihmisten tuohtumuksen Moilasen kommentista. Hän ei siitä kuitenkaan itse loukkaantunut, vaikka onkin päihdeongelmainen.

– Hän olisi voinut muotoilla sanansa paremmin. Mutta tottahan se on, että päihteiden käyttäjille on annettu mahdollisuuksia varmasti todella paljon ja heitä on käsi kädessä ohjattu oikeaan suuntaan. Mutta Moilasen olisi ehkä pitänyt kutsua heitä jollain muulla, vähemmän provosoivalla nimellä.

Kivelä on itse käyttänyt huumeita 10 vuotta. Viimeiset 2,5 vuotta hän on ollut korvaushoidossa. Mies kertoo, että hänelle on annettu mahdollisuuksia päästä irti huumeista, mutta hän ei ole tehnyt niitä asioita, joita hänen olisi pitänyt tehdä raitistuakseen.

– Voin syyttää pelkästään itseäni. Moilanen oli oikeassa – karusti sanottuna, minä olen ihmisroskaa, yhteiskunnan pohjasakkaa.

Rotuaarilla on myös välillä sammuneita ihmisiä ja he ovat usein kodittomia. Näin on ollut aina.

Markus Kiiskiinen

Kivelän mielestä on hyvä asia, että Moilanen nosti asian esille. Päihdeongelmaisia on Oulussa paljon.

Hän kuitenkin toivoisi, että sellaisia päihdehuoltoon liittyviä asioita muutettaisiin, jotka eivät tällä hetkellä toimi. Yksi niistä on hoitoon pääsy. Monissa tapauksissa se on Kivelän mielestä käsittämättömän pitkä prosessi. Hänellä itsellään korvaushoitoon pääsy kesti 10 kuukautta.

– Siinä kymmenessä kuukaudessa ehtii menettää aika paljon. Hoitoon pääsyn pitkittyminen on mielestäni pelkkää tyhmää byrokratiaa. Se olisi mahdollista järjestää erittäin toimivaksi ja se vähentäisi ongelmia monella tapaa, monilla eri alueilla.

Keskustassa aikaa viettävät päihdeongelmaiset eivät kuitenkaan Kivelän mielestä olisi siellä, jos heidän elämänsä olisi normaalissa kunnossa ja he olisivat saaneet apua.

– Luulen, että helpommin hoitoon pääsy poistaisi ongelman.

Poliisi ei näe turvallisuusuhkaa

Kaupunginvaltuuston kokouksessa Moilanen sanoi Isokadulla aikaa viettävien päihdeongelmaisten olevan myös todellinen turvallisuusuhka. Rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta ei ole samaa mieltä.

Kiiskinen kertoo, että julkijuopottelua tapahtuu keskustan alueella jonkin verran, mutta ihmisten turvallisuuteen asialla ei hänen mukaansa ole vaikutusta. Häiriökäyttäytyjät ovat Kiiskisen mukaan asia erikseen.

– Jonkin verran poliisi joutuu puuttumaan julkijuopotteluun. Rotuaarilla on myös välillä sammuneita ihmisiä ja he ovat usein kodittomia. Näin on ollut aina.

– Turvallisuusuhkana en sitä kuitenkaan missään nimessä pidä. Enemmänkin kyse on siitä, että se näyttää epäsiistiltä. Saattaa olla roskia ja tyhjiä pulloja ympäristössä.

Kiiskinen sanoo, että jos sellainen ihminen, johon Moilasen kommentti kohdistui, kokee että hänen kunniaansa on loukattu, voi periaatteessa tehdä rikosilmoituksen kunnianloukkaamisesta.

– Poliitikko taisi kuitenkin yleisellä tasolla puhua eikä ketään nimenomaista henkilöä sillä tarkoittanut. Mutta kyllä sillä kommentilla on varmasti saatu mieliä pahoitettua.