Orbán puolustautui Euroopan parlamentissa: "Ette voi puuttua demokraattisen maan sisäisiin päätöksiin"

Unkaria syytetään EU:n perusarvojen rikkomisesta. Sitä uhkaa äänioikeuden menettäminen tärkeissä EU-päätöksissä.

Viktor Orbán
Unkarin pääministeri Viktor Orbán Euroopan parlamentissa.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán Euroopan parlamentissa.Patrick Seeger / EPA

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on vastannut Euroopan parlamentissa hänen hallitustaan vastaan esitettyihin syytöksiin.

Euroopan parlamentin päätöslauselmaesitys (siirryt toiseen palveluun), josta parlamentti huomenna äänestää, syyttää Unkarin hallitusta Euroopan unioinin perusarvojen rikkomisesta.

Sen mukaan Unkari on muun muassa muuttamassa valtiollista yleisradioyhtiötä hallituksen äänitorveksi, nimittänyt hallitukseen myötämielisesti suhtautuvia tuomareita ja käyttänyt väkivaltaa maahan tulevia siirtolaisia vastaan.

Orbánin mukaan Unkarin hallituksen päätökset ovat demokraattisesti valitun hallituksen päätöksiä, eikä EU:n tulisi puuttua niihin.

Orbán syytti Euroopan unionia hyökkäyksestä Unkarin kansaa vastaan.

Hänen mukaansa parlamentin syytökset perustuvat raporttiin, jossa on 37 vakavaa asiavirhettä. Orbán ei kuitenkaan täsmentänyt, mitkä asiavirheet ovat. Hän kuitenkin kertoi lähettäneensä jokaisella europarlamentaarikolle yli sadan sivun raportin, jossa vastataan Euroopan parlamentin raportissa esitettyihin syytöksiin.

Euroopan parlamentin Unkari-raportin kirjoittanut Judith Sargentini arvosteli parlamentin istunnossa kovasanaisesti Unkarin hallitusta. Hän esimerkiksi sanoi, että Unkarin hallinnon edustajat ovat varastaneet EU:n tukirahoja itselleen.

Sargentini myös vaati, että EU käynnistää Unkaria vastaan rangaistusmenettelyn, eli niin sanotun artikla 7 -menettelyn. Se mahdollistaisi esimerkiksi Unkarin äänioikeuden epäämisen ministerineuvostossa. Parlamentti äänestää huomenna keskiviikkona aiitä, vaatiiko se komissiota käynnistämään artiklamenettelyn.

Istunnossa monet europarlamentaarikot arvostelivat Unkaria EU:n perusarvojen rikkomisesta esimerkiksi turvapaikanhakijoiden kohtelussa, kansalaisjärjestöjen toiminnan rajoittamisesta ja yliopistojen autonomian vähentämisestä.

Liberaaliryhmä Alden johtaja europarlamentaarikko Guy Verhofstadt kohahdutti istuntosalia sanomalla, että nyky-Unkaria ei ikinä hyväksyttäisi EU:n jäseneksi, ellei se jo olisi jäsen.

Lue myös:

Euroopan parlamentti yrittää kääntää Unkarin yksinvaltaista linjaa – Yle näyttää Orbánin puolustuspuheen suorana kello 15.50