1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Lapin yrittäjillä on tulevaisuudenuskoa enemmän kuin missään muualla Suomessa

Näkymät ovat Lapissa jopa paremmat kuin Helsingissä ja Uudellamaalla.

yrittäjyys
Sahat ovat perinteisesti hyviä suhdanteiden mittareita: kun suhdanteet ovat hyvät myös sahateollisuudessa menee hyvin.
Sahat ovat perinteisesti hyviä suhdanteiden mittareita: kun suhdanteet ovat hyvät myös sahateollisuudessa menee hyvin.Kyösti Vaara / Yle

Tuore suhdannebarometri kertoo, että lappilaiset yritykset luottavat muuta maata enemmän tulevaisuuteen. Lappilaisten pienten ja keskisuurten yritysten tulevaisuudenusko taustalta löytyy kolme selkeää kivijalkaa. Matkailun voimakas kasvu, teollisuuden investoinnit ja rakennusalan kova vauhti.

Lappilaisten luottamus on vain kasvanut viime keväästä. Muualla maassa odotukset ovat hiipuneet, yritykset arvioivat yksityisen kulutuksen laskevan ja rakennusinvestointien määrän vähenevän. Lapissa sen sijaan rakennetaan ja käytetään palveluja lähitulevaisuudessa vähintäänkin samaan tahtiin kuin ennenkin.

– Matkailu, josta puhutaan paljon, vetää hyvin ja nostaa palvelualoja. Mutta myös teollisuus ja rakentaminen on todella hyvässä iskussa, Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo kertoo.

Lapissa on nyt hyvät veturit, jotka tuovat töitä monille pienillekin yrityksille.

– Matkailu ja teollisuuden investoinnit poikivat lisäinvestointeja. Se on rakentamisessa aiheuttanut hyvän vauhdin. Lisäksi teollisuuden kehitysnäkymät tuottavat odotuksia myös alihankintaketjuissa, Salo sanoo.

Puu huilaa ja sirkkeli soi

Malliesimerkki siitä, miten yrityksissä nähdään tulevaisuus voisi olla vaikka Veljekset Vaara osakeyhtiö Tervolassa.

Yritys tuottaa sahatavaraa, jota menee sekä kotimaan että ulkomaan markkinoille.

– Tämä vuosi on ollut erityisen hyvä ja menekkiä on ollut. Perinteistä kesäseisokkia ei pidetty ollenkaan ja samaten höyläämön ja maalaamon toiminnat ovat olleet koko ajan käynnissä, yhtiön toimitusjohtaja Jussi Vaara kertoo.

Rakentamisen hyvä vauhti näkyy selvästi sahayrityksen toiminnassa. Lisäksi puun suosio rakentamisessa vain nousee, pienkerrostalojakin rakennetaan puusta yhä enemmän.

– Meitä puupuolen ihmisiä ilahduttaa erityisesti se, että rakentamisen keskustelu on siirtynyt siihen, kuinka terveellinen, ekologinen ja ympäristöystävällinen materiaali puu on. Sehän on kaikki meille positiivista viestiä, Vaara sanoo.

Sahateollisuus on perinteisesti herkkä ala suhdanteille. Tervolassa ei kuitenkaan näy tummia pilviä edes taivaanrannassa.

–Hyvältä näyttää ja tämä vuosi mennään näillä vauhdeilla. Meidän suurilla asiakkailla on nousujohteinen kysyntä vuodenvaihteeseen asti. Ensi vuotta ei pysty vielä tarkasti ennustamaan, mutta mitään uhkapilviä ei kuitenkaan ole näkösällä.

Lue seuraavaksi