Helsinki on ketterä ja kansainvälinen, ja siksi sen pitäisi raportoida kestävästä kehityksestä itse, sanoo Vapaavuori – niin kuin New York tekee jo

Pormestari Jan Vapaavuori haluaa, että Helsinki ottaa mallia Yhdysvaltain miljoonakaupungista.

kestävä kehitys
Helsinki Allas Sea Pool
Merikylpylä Helsingin edustalla. Pormestari Jan Vapaavuori sanoo, että isot kaupungit ovat kestävän kehityksen edistämisessä yhtä keskeisiä toimijoita kuin valtiotkin.Derrick Frilund / Yle

Helsingin tulisi seurata New Yorkin esimerkkiä ja ryhtyä itse kaupunkina raportoimaan kestävän kehityksen globaaleista tavoitteista, esittää Helsingin pormestari, kokoomuksen Jan Vapaavuori.

Hän kertoo ehdotuksestaan Ylen haastattelussa.

Kestävästä kehityksestä raportoidaan pääsääntöisesti valtiotasolla. Esimerkiksi Suomi oli vuonna 2016 (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisiä maita, jotka raportoivat kansainväliselle yhteistyöjärjestölle YK:lle kestävän kehityksen toimintaohjelman eli Agenda 2030:n (siirryt toiseen palveluun) toimeenpanosta vapaaehtoisesti.

Aiemmin tänä vuonna New York kuitenkin ilmoitti, että se alkaa itse raportoida asiasta ensimmäisenä kaupunkina maailmassa. Aloitteesta kirjoitti muun muassa uutistoimisto Reuters. (siirryt toiseen palveluun)

New Yorkin kaupunki julkaisi ensimmäisen raporttinsa viime kesänä (siirryt toiseen palveluun).

Jos meillä on mahdollisuus olla tässä toinen, niin onhan se mukavampaa kuin olla seitsemästoista tai 35:s.

Jan Vapaavuori

Nyt Vapaavuori haluaa Helsingin ottavan mallia Yhdysvaltain miljoonakaupungista. Hänen mukaansa mikään muu kaupunki ei ole toistaiseksi näin tehnyt.

– Jos meillä on mahdollisuus olla tässä toinen, niin onhan se mukavampaa kuin olla seitsemästoista tai 35:s.

Vapaavuoren mielestä New Yorkin aloite on linjassa Helsingin oman kestävään kehitykseen panostavan vision kanssa.

– Haluamme omalta osaltamme myös osoittaa, että olemme luonteeltamme kansainvälisiä ja ketteriä ja että pidämme tätä asiaa äärimmäisen tärkeänä, hän perustelee ehdotustaan.

Anonyymejä ihmisiä kadulla.
Ihmisiä Helsingin kadulla.Nella Nuora / Yle

Vapaavuori: Isot kaupungit yhtä keskeisiä toimijoita kuin valtiot

YK on määritellyt esimerkiksi Agenda 2030 -ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) seitsemäntoista kestävän kehityksen tavoitetta. Niitä ovat muun muassa se, että taataan terveellinen elämä ja hyvinvointi kaikenikäisille sekä saavutetaan sukupuolten välinen tasa-arvo ja vahvistetaan naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.

Mitä tavoitteiden kaupunkikohtainen raportointi käytännössä tarkoittaisi?

– Sitä joudutaan varmasti jonkin verran pohtimaan, Vapaavuori vastaa.

– Olennaista on, että asia tehtäisiin samalla tavalla kuin New York. Se loisi edellytyksiä sille, että muutkin maailman kaupungit liittyisivät tähän ja saisimme vertailukelpoista raportointia eri kaupungeista.

Tämä tekisi näkyvämmäksi sen, missä asioissa pärjäämme kansainvälisesti katsottuna paremmin ja missä ehkä huonommin.

Jan Vapaavuori

Mihin raportoinnilla pyritään?

Ensinnäkin siihen, että siten voidaan tehdä näkyväksi Helsingin kaupunkistrategian toteuttaminen suhteessa kansainväliseen kestävän kehityksen edistämiseen, Vapaavuori toteaa.

– Toisaalta tällä voidaan edistää ymmärrystä siitä, että isot kaupungit ovat tässä yhtä keskeisiä toimijoita kuin valtiotkin.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.Antti Kolppo / Yle

Entä mitä tällainen raportointi tarkoittaa Helsingin asukkaiden näkökulmasta?

– Se tekisi näkyvämmäksi sen, missä asioissa pärjäämme kansainvälisesti katsottuna paremmin ja missä ehkä huonommin. Tätä kautta saisimme oppia siitä, mihin asioihin pitää panostaa eri tavalla, Vapaavuori pohtii.

Hänen mukaansa Helsinki käy New Yorkin kanssa parhaillaan keskusteluja muistakin aiheista, joissa yhteistyötä voitaisiin tehdä. Tarkkoja suunnitelmia ei vielä kuitenkaan ole.

Ehdotus kestävän kehityksen tavoitteiden raportoinnista on tulossa ensi maanantaina Helsingin kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Mikäli se ja myöhemmin kaupunginvaltuusto näyttävät ajatukselle vihreää valoa, voisi kaupungin ensimmäinen oma raportti valmistua ensi vuoden keväällä, Vapaavuori visioi.

Lue myös:

YK:n kestävän kehityksen verkoston ensimmäinen keskus Espoon Otaniemeen – "Paikka tunnetaan maailmanlaajuisesti huippuosaamisesta"

Mitä sinäkin voit tehdä tuttujen keinojen lisäksi, jos haluat hidastaa ilmastonmuutosta? Professori listaa 3 yllättävää asiaa

Vastuullinen kuluttaminen lisääntyy, mutta suurinta osaa kiinnostaa eniten hinta ja helppous