Eurooppalaiset tervehtyvät vuosi vuodelta

WHO:n tuore raportti muistuttaa alueellisista eroista ja varoittaa tupakasta, viinasta ja ylensyönnistä.

terveys
Syömishäiriöissä ruokaan liittyvät ajatukset ovat pakkomielteisiä ja "vääristyneitä"
Mari Nupponen / Yle

Eurooppalaisten terveys kohenee kohisten, mutta alueelliset erot ovat suuria, kertoo Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore Euroopan terveysraportti. Selvityksen mukaan eurooppalaiset elävät nyt keskimäärin vuoden pitempään kuin viisi vuotta sitten ja ennenaikaiset kuolemat ovat vähentyneet vuosituhannen alusta neljänneksellä.

Vaikka eurooppalaiset elävät keskimäärin pitempään, on kuilu pisimmän elinajan odotuksen omaavien maiden ja peränpitäjien välillä edelleen huikeat yli 11 vuotta.

– Tuore raportti osoittaa, että useat Euroopan maat ovat edistyneet merkittävästi tavoitteissaan. Kehitys on kuitenkin epätasaista niin maiden välillä kuin niiden sisälläkin sekä sukupolvien ja sukupuolten välillä. Elämäntapaan liittyvät valinnat huolestuttavat, koska ne voivat hidastaa tai jopa kääntää kehityksen, jos niihin ei puututa, kiteytti WHO:n Euroopan johtaja Zsuzsanna Jakab järjestön tiedotteessa.

Hyvä kehitys näkyy erityisesti sydän- ja verisuonitaudeissa, syövissä, diabeteksessa ja kroonisissa hengityselinsairauksissa. Enneaikaiset kuolemat näihin tauteihin vähenevät keskimäärin kahdella prosentilla joka vuosi.

Kaljapullo
Henrietta Hassinen / Yle

Tupakkaa, viinaa ja liikaa ruokaa

Elämäntapaan liittyvät valinnat näkyvät nautintoaineiden käytössä: joka kolmas yli 15-vuotias eurooppalainen tupakoi ja aikuisten alkoholinkulutus on edelleen korkealla tasolla. Väkijuomien kohdallakin maiden keskinäiset erot ovat suuria. Maasta riippuen puhdasta alkoholia kuluu 1–15 litraa asukasta kohti joka vuosi.

Tupakan ja viinan lisäksi eurooppalaisille maistuu myös ruoka, sillä yli puolet mantereen asukkaista on ylipainoisia, ja kehityksen uskotaan jatkuvan edelleen monissa maissa huonompaan suuntaan.

Tupakka palaa sormien välissä
Henrietta Hassinen / Yle

Vaikka lapsia rokotetaan jatkuvasti yhä enemmän muistuttavat joidenkin maiden viimeaikaiset tuhka- ja vihurirokkoepidemiat ikävällä tavalla siitä, ettei tavoitetta näiden tautien hävittämisestä Euroopassa ole vielä saavutettu.

Ulkoiset vammat ja myrkytykset kuolinsyinä ovat vähentyneet viiden vuoden aikana 12 prosenttia. Miehet kuitenkin kuolevat näihin syihin kolme kertaa naisia useammin.

WHO:n Euroopan terveysraportti julkaistaan joka kolmas vuosi.

Lue myös:

Välimeren ruokavalio pidentää myös iäkkäiden elinikää