Paavi tapaa Yhdysvaltojen katolisen kirkon piispoja – pedofiliakohu lyö leimansa kokoontumiseen

Nykyisen paavinkin on syytetty ummistaneen silmänsä monilta tapauksilta, vaikka ne ovat olleet hänen tiedossa.

Katolisen kirkon nykyinen paavi Franciscus Kuva: Fabio Frustaci / EPA

Vatikaani on ilmoittanut, että paavi Franciscus tapaa Yhdysvaltojen katolisen kirkon piispat torstaina. Taustalla ovat laajat hyväksikäyttötapaukset ja syytökset tapausten peittelystä.

Kirkon sisällä on syytetty myös paavin tienneen tapauksista, mutta asiaan ei ole aiempina vuosikymmeninä puututtu. Nyt nykyiseltä paavilta halutaan vastauksia ja perusteluja tapahtuneelle sekä kirkon linjauksille.

Vatikaanin entinen Yhdysvaltain-lähettiläs on väittänyt paavin ummistaneen silmänsä hyväksikäyttösyytöksiltä. Paavi Franciscus on aiemmin kieltäytynyt kommentoimasta tietoja, joiden mukaan hän oli ummistanut silmänsä yhdysvaltalaiskardinaali Theodore McCarrickia vastaan esitetyiltä hyväksikäyttösyytöksiltä.

Yhdysvalloissa ja eri puolilla maailmaa paljastuneet laajat hyväksikäyttötapaukset ovat ravistelleet koko katolista kirkkoa. Yhdysvalloissa pelkästään Pennsylvanian alueella yli 300 papin epäillään syyllistyneen pedofiliaan. Heidän toimintansa on kohdistunut yli tuhanteen lapseen useiden vuosikymmenien aikana.

Suuri osa ihmisistä on tyrmistyneitä siitä, miten papit ovat voineet peitellä tapauksia. Moni papeista on päässyt ylenemään piispoiksi asti, vaikka taustalla on rumia rikkomuksia.

Kuva: Fabio Frustaci / EPA

12.9.2018 kello 22:47 muokattu otsikkoa / Piispat tulevat tapaamaan paavia Vatikaaniin.

Lue myös: