Itävaltalainen toimittaja ja vasemmistoaktivisti pidätettiin Turkissa

Itävallan hallitus on pyytänyt selvitystä pidätykselle ja kehottanut Turkkia vapauttamaan mies välittömästi.

sananvapaus
Mies heiluttaa Turkin lippua.
Erdem Sahin / EPA

Turkin viranomaiset ovat pidättäneet itävaltalaisen toimittajan ja aktivistin. Pidätyksen syyksi on ilmoitettu terrorismiin liittyvä rikosepäily.

Mies käytiin pidättämässä hänen asunnostaan Turkin pääkaupungissa Ankarassa tiistaiaamuna, kirjoittaa saksalainen Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun). Pidätetty toimittaja on vasemmistoaktiivi, joka on kampanjoinut vapauden ja demokratian puolesta. Hän on asunut Turkissa monta vuotta ja on sekä opiskellut että tehnyt töitä siellä.

Itävallan ulkoministeriö on vahvistanut, että Itävallan kansalainen on pidätetty tiistaina Ankarassa, mutta ministeriö ei antanut muita tietoja. Maan hallitus on kuitenkin pyytänyt selvitystä pidätykselle ja kehottanut Turkkia vapauttamaan pidätetty itävaltalainen välittömästi. Itävalta muistutti samalla Turkille omantunnon ja lehdistön vapaudesta.

Itävallan toimittajat ilman rajoja -järjestö puolestaan muistutti, ettei erilaiset poliittiset näkemykset ole perusteita pidätyksille ja pelotteluille.

Turkin poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne on ollut kireä pitkän aikaa, vuonna 2016 tapahtuneen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Kansainvälisessä toimittajien sanan- ja toiminnanvapautta mittaavassa tuoreimassa vertailussa Turkki oli sijalla 157, kun mukana oli 180 maata.

Lue myös:

Turkki syyttää liiran syöksystä pahansuopia ulkovaltoja – edes markkinat eivät saa Erdoğania katsomaan peiliin

Turkissa tv-sarjat viranomaisten syynissä: Lyödä saa, mutta suutelusta ja kaljoittelusta voi tulla rangaistus

Turkki uhkaa Yhdysvaltoja vastapakotteilla vangitun pastorin tapauksessa

Lähteet: AFP, Reuters