Ruotsissa ääntenlaskennan loppusuora alkoi – DN: Porvariliittouma kutsuu sosiaalidemokraatteja tuekseen

Uurnissa ovat vielä ulkomailla annetut äänet ja viime hetken ennakkoäänet. Aivan lopullista tulosta odotetaan perjantaiksi.

Ruotsin vaalit
Ääntenlaskentaa Malmössä.
Ääntenlaskenta jatkui Malmössä tiistaina.Johan Nilsson / AFP

Ruotsin tiukkaan vaalitulokseen odotetaan ainakin hiukan lisäselvyyttä keskiviikon aikana. Tänään aletaan laskea ulkomailla annettuja ääniä sekä viime tingassa jätettyjä ennakkoääniä.

Vaaliviranomaisen mukaan lopullinen tulos julkistetaan aikaisintaan perjantaina, mutta vaaliviranomaisen edustaja kertoo Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun), että selkeä alustava tulos saattaa syntyä jo keskiviikkona iltapäivällä.

– Tiedämme vasta jälkeenpäin, paljonko ääniä vielä on. Neljä vuotta sitten keskiviikkona laskettiin noin 180 000 ääntä. Kyse on ennakkoäänistä, joita ei ehditty laskea sunnuntaina ja äänistä, jotka on siirretty oikeaan kuntaan laskettaviksi. Ennen kaikkea kyse on ulkomailla annetuista äänistä, sanoo vaaliviranomaisen edustaja Hans-Ivar Swärd.

Ruotsin television SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan vaaliviranomaisen tilastoasiantuntija laskee, että auki on ainakin kaksi paikkaa. Ruotsidemokraatit on lähellä menettää yhden paikan keskustalle ja sosiaalidemokraatit liberaaleille.

Porvarit kutsuvat demareita

Porvariliittouman johtajat ojensivat keskiviikkoaamuna kättä blokkirajan yli. Ulf Kristersson, Annie Lööf, Ebba Busch Thor ja Jan Björklund kutsuivat Dagens Nyheter -lehden (siirryt toiseen palveluun) julkaisemassa kirjoituksessa sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Stefan Löfveniä tueksi porvarihallitukselle.

Kirjoituksessa todetaan erikseen, että liittouma ei halua antaa ruotsidemokraateille tai vasemmistopuolueelle vaikutusvaltaa seuraavan hallituksen poliittiseen linjaan.

Tiistaina sosiaalidemokraattien kerrottiin lähestyneen muita puolueita hallitusyhteistyön merkeissä, mutta yksittäisinä puolueina porvariliittoumasta tuli rukkaset.

Alustavan vaalituloksen mukaan punavihreä blokki oli saamassa kaksi paikkaa enemmän kuin porvariliittouma. Kumpikaan ei kuitenkaan ole saamassa enemmistöä, sillä ruotsidemokraatit sai lähes 20 prosenttia äänistä eli vajaat 70 paikkaa valtiopäivillä.

Lue lisää:

Ruotsin vaalituloksessa oli virhe, ruotsidemokraatit saa paikan lisää – "Vaalivirkailijat olivat todella väsyneitä"

Kuka suostuu petturiksi? Ruotsin hallitusneuvotteluissa on luvassa ennennäkemätöntä kähmintää – Näillä kuudella tavalla hallitus voi syntyä

Analyysi: Mitä muu Eurooppa edellä, sitä Ruotsi perässä – vai päinvastoin?